Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA natočila nový česko-norský dokument o pomoci obětem diskriminace a násilí z nenávisti

08. července 2016
Čtení na 2 minuty
Fotografie z dokumentárního filmu "Kdo pomáhá obětem diskriminace v Norsku?" (Zdroj: ROMEA TV)

Nový česko-norský dokument o situaci obětí diskriminace a násilí z nenávisti natočený pracovníky organizace ROMEA je nyní ke zhlédnutí na YouTube ROMEA TV. Snímek mapuje možnosti pomoci lidem, kteří se setkali s odmítnutím právě kvůli jejich příslušnosti k některé z menšin, v České republice a v Norsku. Partnerem projektu se stali zástupci odboru Romtiltaket, který funguje pod magistrátem města Oslo a poskytuje podporu místním Romům i v případech diskriminace.

Dokument, jehož veřejná premiéra proběhla 28. dubna v Domě národnostních menšin a zúčastnili se jí i zástupci Romtiltaket, natočil František Bikár z organizace ROMEA ve spolupráci s Richardem Samkem z České televize a vznikal přímo v hlavním městě Norska Oslu a následně také v České republice.

V části dokumentu, která se věnuje situaci v Norsku, zaznívají rozhovory s představiteli odboru Romtiltaket, s romskou ženou, která se svěřuje se svou zkušeností s diskriminací, dále také s poradcem norského ombudsmana pro rovnost a antidiskriminaci či s dvěma představitelkami místní neziskové organizace Kirkens Bymisjon.

Českou část dokumentu pak tvoří rozhovor s ředitelkou organizace In IUSTITIA Klárou Kalibovou, která hovoří o specifikách práce s oběťmi násilí z nenávisti a možnostech pomoci, dále s právničkou oddělení rovného zacházení Kanceláře veřejného ochránce práv, důležitou součástí dokumentu je také rozhovor s klienty, kteří se obrátili na bezplatnou antidiskriminační linku organizace ROMEA kvůli řadě útoků na jejich dům. V dokumentu hovoří také pracovnice linky ROMEA pro oběti násilí z nenávisti a diskriminace.

VIDEO

Organizace ROMEA provozovala průběžně od roku 2006 do léta 2015 bezplatnou linku pomoci obětem diskriminace a rasistických trestných činů zaměřenou na klienty z řad Romů, tedy skupinu, která je těmito negativními společenskými jevy v ČR nejohroženější. Výměna informací a dovedností s pracovníky z osloského odboru Romtiltaket probíhala jak na praktické rovině – formou pětidenní stáže zástupců obou subjektů navzájem – tak na teoretické úrovni kombinací a srovnáváním obou přístupů, metod používaných během pomoci klientům.

Dokument vznikl za podpory Fondu pro NNO Nadace rozvoje občanské společnosti v rámci projektu “Sdílení know-how v podpoře obětem diskriminace mezi Norskem a ČR“.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon