Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Ando Glaso Roma Fest 2024: Dvoudenní oslava romské kultury ve skotském Glasgow

29. srpna 2024
Čtení na 2 minuty
První ročník festivalu Ando Glaso Roma (FOTO: Basya Volodarskaya)
První ročník festivalu Ando Glaso Roma Fest (FOTO: Basya Volodarskaya)
Glasgow se připravuje na návrat festivalu Ando Glaso Roma Fest 2024, který slibuje bohatý program plný hudby, tance, filmů a kulturních workshopů. Tento dvoudenní festival, který se bude konat v pátek 6. a sobotu 7. září, přivítá talentované umělce z celého Spojeného království a Evropy a nabídne návštěvníkům jedinečný pohled na bohatou a různorodou romskou kulturu.

Druhý ročník festivalu Ando Glaso Roma Fest přinese pestrou škálu vystoupení, od tradičního tance až po živou hudbu, a také interaktivní workshopy zaměřené na zvyky, kostýmy, jazyk a mnohem více. “Hlavním cílem festivalu je představit sdílené kulturní dědictví romské komunity a zároveň bojovat proti zastaralým stereotypům,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Martin Grinvalský z pořádající organizace Ando Glaso. Organizátoři zároveň doufají, že se jim prostřednictvím hudby a tance podaří ukázat krásu romské kultury.

„Jsme nadšeni, že můžeme v Glasgow hostit druhý ročník Roma Festivalu, který přináší neuvěřitelnou škálu romských talentů z celého Spojeného království a Evropy. Tento festival nejenže ukazuje bohatství a rozmanitost romské kultury, ale také zdůrazňuje význam nehmotného kulturního dědictví pro posílení postavení Romů a překonávání negativních stereotypů,” uvedl zakladatel festivalu Janos Lang.

Program prvního dne – Drygate Brewery

První den festivalu, pátek 6. září, se bude konat v Drygate Brewery nedaleko centra Glasgow. Návštěvníci se mohou těšit na širokou škálu vystoupení od současného popu po tradiční tanec. Jedním z vrcholů programu bude vystoupení sedmnáctileté zpěvačky ze Slovenska Vanesy Horákové, která již nyní boduje na romské a československé popové scéně. Dále se představí glasgowská skupina Romane Cierhenia, rodinné uskupení polsko-romských hudebníků a tanečníků, a dynamická kapela ZOR, která mistrovsky kombinuje tradici s moderními prvky.

Večer nabídne premiéru nového energického tanečního představení „Ruva“, které vzniklo ve spolupráci mezi kulturní charitou KaskoSan a Ando Glaso a představí špičkové romské hudebníky a tanečníky z Anglie a Skotska. Program prvního dne uzavře Jan Bendig.

Program druhého dne – Centrum současného umění (CCA)

Festival bude pokračovat v sobotu 7. září v Centru současného umění (CCA) na Sauchiehall Street. Program dne odstartují workshopy vedené legendou gypsy jazzu Lulo Reinhardtem, odborníky na romský jazyk Juice Vamosim, Mariou Palmai a Terezií Rostas, kteří se budou věnovat zvykům, oblečením a dalším aspektům romské kultury. Pro ty, kteří se chtějí dozvědět více o romském jazyce, bude připravena unikátní akce „Lidská knihovna“, kde budou moci návštěvníci klást otázky předním romským odborníkům z celého Spojeného království.

Vzhledem k nedávným událostem v Leedsu se organizátoři rozhodli zařadit do programu i promítání dojemného dokumentu o odebírání dětí z romských komunit úřady v Maďarsku. Dokument „Roma Kids“, který uvede Stacey Dooley, ukazuje rozsah tohoto problému a vysvětluje, proč stále zůstává citlivým a obtížným tématem, které mezi Romy vzbuzuje velký strach.

V sobotu večer pak bude opět patřit romské hudbě. Vystoupí například Ando Glaso Collective, uskupení hudebníků a zpěváků z Rumunska, Polska, Slovenska, České republiky a Maďarska. Dalším vrcholem večera bude autentické flamenco v podání skupiny TuFlamenco a speciální duet Lulo Reinhardta a oceněné hudebnice z Běloruska, Yuliyi Lonskayi. Vystoupí také inovativní skupina Rootless, která kombinuje indickou a romskou hudbu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout také výstavu romských umělců. Večer vyvrcholí festivalovou party s živou hudbou a kapelami až do ranních hodin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon