Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zemřel známý romský výtvarník Rudolf Dzurko

24. června 2013
Čtení na 1 minutu

Po dlouhé těžké nemoci zemřel v neděli 23.června krátce před svými dvaasedmdesátými narozeninami známý romský výtvarník Rudolf Dzurko. Jeho tvorbu charakterizovaly především originální obrazy ze skleněné drtě.

Rudlof Dzurko se narodil 1.července 1941 v Pavlovicích – okrese Prešov na východním Slovensku.

V roce 1945 odešel jeho otec Vojtěch s rodinou do severních Čech. Od roku 1969 žili ve Skalici, kde Rudolf začal vytvářet plastiky z pískovce a dřeva a jedinečné obrazy ze skleněné drti lepené na tabulové sklo. Vystavoval od roku 1974, od té doby uskutečnil na 40 společných i samostatných výstav v ČR a zahraničí.

Tvorbě se věnoval jen ve volném čase. Vyučil se ševcem, živil se jako soustružník, zedník (stavba Koldomu v Litvínově), stavební dělník (meliorace potoků, stavba vlnolamů na německém pobřeží, elektrifi kace železniční dopravy), topič, závozník, dělník ve sklárně, doručovatel ad. Od pol. 80. let žil v Praze, k částečnému invalidnímu důchodu si na Karlově mostě přivydělával výrobou a prodejem dřevěných miniatur a šperků.

Rudolf Dzurko je jednou z nejvýraznějších postav českého umění druhé poloviny 20. století, jeho díla jsou zastoupena ve veřejných i soukromých sbírkách po celém světě. Je nositelem Ceny Revolver Revue za rok 1996. V roce 2002 vyšla v českoněmecké verzi jeho reprezentativní monografie.

Rozhovor s Rudolfem Dzurkem si můžete poslechnout v sobotu 29.června od 20:05 na Českém rozhlase v pořadu O Roma vakeren.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon