Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zemřel Ľubo Virág, král romské hudby a autor hitu „Načo pôjdem domov“

12. října 2024
Čtení na 1 minutu
Ľubomír Virág (FOTO: Universal Music)
Ľubomír Virág (FOTO: Universal Music)
Hudební svět přišel o významnou osobnost romské hudby. Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek 10. října Ľubo Virág, zpěvák a muzikant, který se proslavil svým nezaměnitelným stylem a hity, jako je například Načo pôjdem domov. Informaci zveřejnila romská televizní stanice TV Romana na sociální síti Facebook. Virág měl za sebou bohatou kariéru, během níž vystupoval po celém světě. Jeho smrt zasáhla nejen jeho rodinu a přátele, ale i fanoušky a hudební kolegy.

Virág se dlouhodobě potýkal se zdravotními problémy, zejména s rakovinou lymfatických uzlin, která ho oslabila před čtyřmi lety. Přesto se nevzdával a nadále koncertoval. Podle jeho slov ho hudba držela při životě. „Ne virus, ale to, že bych nemohl stát na jevišti, by mě zabilo,“ řekl Virág kdysi, když mu lékaři doporučili, aby se šetřil.

Poslední měsíce jeho života byly poznamenány zhoršujícím se zdravotním stavem. Navzdory četným hospitalizacím a opakovaným zápalům plic Virág nadále vystupoval, přestože jeho stav byl velmi vážný. Jeho nejbližší přítel a spolupracovník Milan Vaškovič vzpomíná, jak Virága vyčerpávala vystoupení, ale i přesto se jich nechtěl vzdát. „Viděl jsem, jak ho vystoupení ničila, ale na druhou stranu ho hudba opravdu držela při životě,“ uvedl Vaškovič podle serveru Plus 7 dní.

Ten se také zlobí na přístup zdravotníků. „Čtyřikrát ho odvezla sanitka s těžkým zápalem plic do nemocnice a čtyřikrát ho odtud poslali domů. Nakonec jsme mu zařídili převoz do Nitry. V sanitce už odcházel, ale v nemocnici ho jako zázrakem zachránili. Byl tam asi měsíc,“ říká Vaškovič.

Přestože Virág po návratu z nemocnice plánoval další hudební projekty a těšil se na nahrávání v jeho domácím studiu, jeho zdravotní stav se nakonec dramaticky zhoršil. Minulý týden upadl do kómatu a byl okamžitě opět převezen do nemocnice, kde jeho rodinu vyzvali, aby se s ním přišla rozloučit. „Věděl jsem, že jeho odchod je nevyhnutelný, ale přesto mě to hluboce zasáhlo,“ dodal Vaškovič.

Ľubo Virág byl nejen vynikající hudebník, ale i člověk, který byl hluboce oddaný své rodině. Byl známý svou laskavostí, dobrosrdečností a silným charakterem. Jeho hudba bude nadále rezonovat v srdcích všech, kteří ho znali a milovali jeho tvorbu.

Poslední rozloučení s Ľubom Virágem se uskuteční v úterý 15. 10. 2024 od 15 hodin v Šintave.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon