Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Začíná Khamoro! Prezident Petr Pavel navázal na Havla a poskytl romskému festivalu záštitu

28. května 2023
Čtení na 2 minuty
Záštitu festivalu Khamoro 2023 poskytl prezident Petr Pavel (Koláž: Romea.cz)
Záštitu festivalu Khamoro 2023 poskytl prezident Petr Pavel (Koláž: Romea.cz)
Dnes v Praze začíná největší romský festival na světě Khamoro. Po dlouhé době záštitu nad festivalem převzal opět i prezident České republiky. Petr Pavel navázal na tradici Václava Havla, který naposledy jako prezident festival podpořil. Festival dnes zahájí divadelní představení Djelem, djelem a koncert pod širým nebem v Gauči ve Stromovce.

„Po Václavovi Havlovi je to teprve druhý prezident, který Khamoro zaštítil. Bereme to jako pozitivní signál nejen vůči našemu festivalu, ale také vůči všem Romům žijícím v České republice,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Vojtěch Lavička z organizace Slovo 21. Podle něj záštita prezidenta republiky zvyšuje prestiž festivalu i za hranicemi republiky. “Zároveň záštita dokazuje, že současná hlava státu vnímá festival Khamoro jako jednu z kulturních akcí, kterou se můžou chlubit nejen Romové, ale také Česká republika,” dodal Lavička.

Koncertní maraton odstartujte letošní jubilejní 25. ročník Světového romského festivalu Khamoro prvním koncertem pod širým nebem od 19:30 Sejdeme se v Gauči ve Stromovce! “Nechte se roztančit fúzí romské hudby, swingu, latiny, ale i rock’n’rollu a balkánských rytmů. Feri z Česka a Kal ze Srbska vás nenechají v klidu. Těšit se můžete i na speciální hosty – taneční skupinu Bengalofunk. Jejich výkony jsou naprostou špičkou toho, co nabízí česká urban dance scéna,” uvádí pořádáte festival k prvnímu koncertu, na který je vstup zdarma.

Festival Khamoro však není pouze o hudbě a v programu letošního ročníku tradičně také jsou i nehudební akce, například představení divadla Trajo z Rokycan, jež nese název „Djelem, djelem“ a uskuteční se už dnes v pražském Rock café od 17 hodin.

Tento unikátní divadelní projekt vznikl už v polovině roku 2021. V jeho rámci vzniklo v Rokycanech romské amatérské divadlo Trajo (Život). Za jeho vznikem stojí romská spisovatelka Ilona Ferková, která je též spoluautorkou divadelní hry Djelem, djelem! Divadelní inscenace vypráví autentický příběh, který shrnuje zážitky několika rokycanských žen z emigrace do Británie. Jejich osudy jsou plné smutku, ale i nespočtu humorných historek. Autorkou scénáře je talentovaná Kateřina Volánková.

Na představení naváže diskuze o příčinách a důsledcích emigrace do Spojeného království v 90. letech. Pozvání přijali bývalá redaktorka Českého rozhlasu Anna Poláková, spoluautorka hry a přední romská spisovatelka Ilona Ferková a romista Michal Mižigár.

Stejně jako v minulých letech je mediálním partnerem festivalu zpravodajský server Romea.cz a první romská internetová televize ROMEA TV, která přinese z festivalu několik přímých přenosů a celou řadu zajímavých videí, které můžete sledovat nejen na Romea.cz, ale i na našich sociálních sítích – Facebooku, Instagramu, Twitteru nebo na TikToku.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon