Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Tragický pogrom na Romy v Pobedimi v inscenaci Slovenského národního divadla otřásl diváky festivalu Khamoro

29. května 2024
Čtení na 2 minuty
Neznámá kapitola slovenské historie ožila v pondělí 27. května na prknech Divadla X10 v Praze. V rámci 26. ročníku světového romského festivalu Khamoro zde soubor Slovenského národního divadla uvedl inscenaci "Budete mít luft" režiséra Pavola Viechy.

Titulní fotografie: Inscenaci s názvem Budete mít luft představil soubor Slovenského národního divadle v pondělí 27. května 2024 v rámci 26. ročníku světového festivalu Khamoro (FOTO: Viola Tokárová)

Hra vychází ze skutečných událostí z roku 1928, kdy skupina obyvatel slovenské obce Pobedim brutálně zaútočila na nedalekou romskou osadu. Výsledkem pogromu byly zničené domovy, řada zraněných a šest mrtvých, včetně šestiletého dítěte.

“Tato hra vychází z reálných faktů, které se udály na Slovensku v roce 1928. Přišlo mi zajímavé tuto celou událost přiblížit slovenskému divákovi, protože je to událost, o které nemá povědomí. Není to událost, o které by vycházely knihy nebo publikace. Je pár studií, které jsou opravdu okrajové, a širší veřejnost o nich vůbec neví,” uvedl pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV režisér Pavol Viecha. Jeho tým musel při přípravě inscenace pracně dohledávat archivní materiály a výpovědi pamětníků.

Divákům se před očima odehrála děsivá rekonstrukce brutálního útoku nezřídka provázená rasistickými výkřiky. “Jsem zděšená, že se tohle všechno stalo. Nečekala jsem, že to tak na mě dolehne,” svěřila se jedna z divaček Anna Daučíková.

“Cigánstvo nemá žádnou inteligenci, učit se a pracovat nechce,” zazněla z jeviště slova plná zažitých stereotypů v podání herce Richarda Stankeho. Ten přiznal, že ho překvapilo, že se o tomto případu neví a uvedl, že xenofobní předsudky vůči Romům jsou na Slovensku stále rozšířené. “Překvapený jsem byl z toho, že se vlastně o takovémto něčem strašném neví,” uvedl herec.

Po každém představení o slovenském pogromu následuje diskuse s romskými osobnostmi z kultury, náboženského života či vědecké sféry, které divákům pomáhají uvědomit si přetrvávající problém rasismu a potřebu změny náhledu majority na romskou menšinu.

Festival Khamoro pokračuje až do soboty 1. června, kdy vyvrcholí závěrečným galakoncertem v klubu Sasazu. Největší romský festival na světě pořádá už od roku 1999 organizace Slovo 21 a Studio Production Saga. Ročně ho navštíví zhruba 10 tisíc návštěvníků. Za uplynulých 25 let na něm vystoupilo více než 260 kapel z 33 zemí světa. Hlavním smyslem Khamora je propojovat romskou menšinu a majoritu prostřednictvím umění. Od počátku festival podporoval mimo jiné i Václav Havel. Khamoro je držitelem prestižního ocenění EFFE Label – evropské značky kvality.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon