Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Tradiční romské rytmy ovládly Khamoro. Cimbálovka Erika Holuba zářila v La Fabrice

31. května 2024
Čtení na 1 minutu
Čtvrteční večer na 26. ročníku festivalu Khamoro v pražském klubu La Fabrika patřil tradičním romským rytmům. Návštěvníkům se kromě Ame Roma z Lotyšska a Ciganos d'Ouro z Portugalska představila i klasická cimbálovka Erika Holuba z Česka. Toto nedávno vzniklé uskupení sdružuje přední romské muzikanty, kteří spolu již dlouhá léta spolupracují na různých akcích.

Titulní fotografie: Cimbálovka Erika Holuba během vystoupení na světovém romském festivalu Khamoro, 30. 5. 2024 (FOTO: František Bikár)

“Je to pro nás čest, že můžeme reprezentovat naši zemi Česko tady na Khamoru,” řekl pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV primáš Sebastian Holub, který cimbálovku vede. Jejich repertoár zahrnuje širokou škálu tradičního romského folkloru – veselé čardáše, tesklivá halgáta i další kusy charakteristické pro české a slovenské Romy.

Kromě Sebastiana Holuba a jeho strýce Erika, kteří hrají na housle, je v kapele Josef Holub hrající na cimbál, Marek Boldy na basu, Josef Fečo na violu a svým zpěvem je doprovází Erika Fečová ze slavné muzikantské rodiny. “Kdybych měl říct, co hrajeme nejradši, tak folklor! Tradiční folklor, který má tradici v romské hudbě,” uvedl Josef Fečo.

Právě udržování romských hudebních tradic je pro cimbálovku zásadní. “Přál Bych si, aby se to zase víc rozjelo i u nás v Čechách a bylo víc takových mladých talentů,” vyjádřil přání Josef Fečo s odkazem na primáše Sebastiana Holuba.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon