Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: První ročník festivalu Kali Sara přilákal stovky návštěvníků

20. května 2024
Čtení na 1 minutu
V sobotu 18. května se Letňany v Praze staly dějištěm vůbec prvního ročníku romského festivalu Kali Sara. Festival přilákal stovky návštěvníků a nabídl bohatý program plný tradiční romské hudby, tanců a kulinářských specialit.

Titulní fotografie: První ročník festivalu Kali Sara v pražských Letňanech, 18. 5. 2024 (FOTO: Viola Tokárová)

Vrcholem akce bylo vystavení a představení sochy svaté Kali Sary neboli svaté Sáry, která je pro mnohé Romy symbolem jejich identity a víry. Socha byla vysvěcena 10. května v kapli Poslanecké sněmovny a na festivalu jí byla věnována duchovní ceremonie.

“Kali Sára je vlastně patronka všech Romů. V Čechách o ní ale mnoho lidí nevědělo, proto jsme se rozhodli nechat sochu zhotovit a představit ji široké veřejnosti. Chceme, aby putovala po celé republice a Kali Sára se stala známou,” řekl Robert Telvák, jeden z pořadatelů festivalu.

Festival měl za cíl připomenout bohatou romskou kulturu a historii. Návštěvníci si mohli vychutnat řadu vystoupení předních romských kapel jako Lejla, Duo Band Kladno nebo Romens Pardubice v čele s Josefem Dunou. “Mezi naše hity patří písničky, které se staly opravdu kultovními a lidé si je zpívají při každé příležitosti,” podotkl Duna.

Celým programem provázel moderátorský duo David Tišer a Vojtěch Lavička. Podle pořadatele Martina Feča byl festival záměrně koncipován tak, aby představil ty nejlepší romské umělce. “Chtěli jsme ukázat, že i my Romové umíme pořádat akce na vysoké úrovni,” zdůraznil Fečo.

První ročník festivalu Kali Sara tak pomohl přiblížit romskou kulturu široké veřejnosti a navázat na tradiční romskou pouť ve Francii. Organizátoři doufají, že se z festivalu stane každoroční událost.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon