Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Legendární romská zpěvačka Věra Bílá na pražské zdi Johna Lennona díky romskému výtvarníkovi

17. května 2024
Čtení na 2 minuty
Světově proslulá romská zpěvačka Věra Bílá se nedávno objevila na ikonické zdi Johna Lennona na Kampě v Praze. Stalo se tak zásluhou romského výtvarníka Ladislava Muchy, který vystupuje pod pseudonymem Maxim Muchow. Ten při příležitosti natáčení reportáže pro ROMEA TV nakreslil na tuto kultovní zeď portrét Věry Bílé jako poctu této romské hudební legendě.

Titulní fotografie: Výtvarník Ladislav Mucha alias Maxim Muchow s portrétem Věry Bílé na pražské zdi Johna Lennona, 15. 5. 2024 (FOTO: Jarmila Balážová)

“Věra Bílá byla člověk, muzikantka, která dokázala vyprodat velké haly po celém světě a zanechala obrovskou stopu. Pro mě to byla čest a vzpomínka na tohoto velkého člověka a skvělou zpěvačku,” řekl v rozhovoru pro ROMEA TV Maxim Muchow. Část portrétu tvoří slova z písně “Pašo paňori”, jednoho z největších hitů Věry Bílé.

Zeď Johna Lennona je od 60. let místem protestu, svobody a střetávání kultur. Muchow si ji vybral právě proto, aby zde byla přítomna i romská stopa v podobě portrétu respektované romské umělkyně od romského autora. „Tato zeď je testamentem protestu a svobody,“ vysvětluje Muchow důvody svého výběru. „V osmdesátých letech se stala vzpomínkou na Johna Lennona, a právě proto jsem chtěl, aby tam zazářila i naše hudební ikona, Věra Bílá,“ dodal.

Během tvorby portrétu se u zdi zastavovalo mnoho lidí, kteří se zajímali o vznikající dílo. „Lidé se zastavovali, fotili se a ptali se na Věru Bílou,“ popsala v rozhovoru moderátorka Jarmila Balážová atmosféru kolem tvorby.

Výtvarník Ladislav Mucha alias Maxim Muchow s portrétem Věry Bílé na pražské zdi Johna Lennona, 15. 5. 2024 (FOTO: Jarmila Balážová)

Muchow je přesvědčen, že umění, ať už hudební nebo výtvarné, se může vzájemně obohacovat a propojovat. Jeho graffiti na Kampě tak oslavuje synergii mezi malbou a písní Věry Bílé. Muchow ve svých dílech často kombinuje zdánlivě neslučitelné prvky a rád využívá citace písňových textů.

Kromě tvorby se Muchow živí jako technický ilustrátor v renomované firmě, což mu umožňuje věnovat se umění naplno. Má za sebou již pět výstav a jeho poslední velká výstava „Eternal“ zahrnovala 29 velkoformátových obrazů. Momentálně pracuje na nových technikách, jako jsou fixy a streetartové prvky, které přináší do jeho tvorby svěží energii. „Plánuji další výstavu na podzim v renomované galerii v Praze 1,“ prozradil Muchow své plány.

Jeho cílem je také rozvíjet oděvní kolekce s romskými prvky ve spolupráci s návrhářkou Veronikou Kačovou.

Maxim Muchow vyzývá veřejnost, aby se s portrétem slavné zpěvačky fotili a sdíleli své snímky na sociálních sítích, což by mohlo vytvořit krásnou koláž na počest Věry Bílé. “Bylo by skvělé, kdyby lidé udělali třeba virální video nebo fotky a sdíleli je s označením mě nebo Romey,” doufá Muchow v propagaci díla přibližujícího romskou kulturu většinové společnosti.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon