Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Legendární Kale se vrací. Nová éra s novou zpěvačkou Sárou Marcinovou

16. července 2024
Čtení na 1 minutu
Po dvou letech se na koncertní pódia vrací jedna z nejznámějších romských hudebních skupin - Kale. Tentokrát s novou zpěvačkou Sárou Marcinovou, která nahradila zesnulou Věru Bílou. ROMEA TV byla u toho, když se Kale představili na pódiu Jazz Docku v Praze.

Titulní fotografie: Skupina Kale se zpěvačkou Sárou Marcinovou, 6. dubna 2024, Jazz Dock, Praha (FOTO: Lukáš Cirok)

Skupina Kale vznikla již v osmdesátých letech a největší slávy a popularity se jí dostalo v druhé polovině devadesátých let. Za jejich úspěchem stál nejen mimořádný talent hudebníků, ale také výrazná a charismatická zpěvačka Věra Bílá a skvělý producent a manažer Jiří Smetana.

“Třicet let už fungujeme a začátky byly takové, že nám hodně pomohla Zuzana Navarová, ona si nás tenkrát pozvala do Domu železničářů,” vzpomíná na počátky kapely zpěvák Emil “Bišu” Miko.

Kapela účinkovala v 25 zemích na stovkách míst, například v Carnegie Hall i před americkým prezidentem. Po odchodu Věry Bílé se kapela odmlčela. Nyní se vrací na scénu s novou zpěvačkou Sárou Marcinovou. “Sedne k nám hlasově,” říká Miko.

Podle Sáry Marcinové bylo velice náročné nahradit Věru Bílou: “Určitě je to těžké, protože mě hodně lidí srovnává, určitě si o tom mezi sebou povídají. Pár takových otázek jsem už dostala. Ale pamatuju si přesně ten den, kdy jsem před ně nastoupila. Měla jsem si vybrat pár písniček, které předvedu, a byla jsem strašně nervózní celý den,” řekla ROMEA TV Sára Marcinová.

Kapela Kale nyní pracuje na nových skladbách pro chystanou desku. “Teď jsme udělali tři nové věci, které budou na desce. Ale na desku toho musí být trošku víc, musíme víc pracovat,” říká Miko.

Hudba Kale se oproti době Věry Bílé poněkud proměnila. “Celkově i kapela je jiná, protože jsme přibrali klávesy, bicí a perkusistu. Takže to zní úplně jinak, trochu jsme zabrousili do latiny. Ale ty staré písničky hrajeme pořád,” vysvětluje Emil “Bišu” Miko.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon