Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

VIDEO: Ivan Herák a Lavutari di Praga! Khamoro zažilo jedinečnou fúzi tradiční romské a klasické hudby

31. května 2024
Čtení na 1 minutu
Atmosféra starobylé Jeruzalémské synagogy v Praze se 29. 5. 2024 na jeden večer proměnila v klenotnici romské a klasické hudby. Tuto unikátní fúzi předvedlo vynikající hudební seskupení Lavutari di Praga vedené houslovým virtuózem Ivanem Herákem v rámci 26. ročníku světového romského festivalu Khamoro.

Titulní fotografie: Lavutari di Praga během vystoupení v pražské Jeruzalémské synagoze v rámci 26. ročníku světového romského festivalu Khamoro, 29. 5. 2024 (FOTO: Lukáš Cirok)

“Pro mě účinkování na tomto krásném festivalu je velmi důležité, protože já to beru srdcem. Je to fakt čest účinkovat na Khamoru v takové sestavě, jakou máme teď a na kterou jsem velmi hrdý,” řekl pro první romskou internetovou televizi ROMEA TV Ivan Herák.

Lavutari di Praga spojují rodinné vazby, přátelství a především lásku k hudbě. Vedle Ivana Heráka v kapele hrají i jeho synové – Ivan na housle a Filip na kontrabas. Dále zde účinkují uznávaní houslisté Josef Šenki a Sebastián Holub, mimořádně talentovaný kytarista Milan Novák, cimbalista Josef Holub, akordeonista Zoltán Vörös a kontrabasista Petr Novák. Všechny doprovodila zpěvačka Erika Nováková.

Kapela Lavutari di Praga představila publiku v Jeruzalémské synagoze unikátní mix klasické hudby, moderních prvků a autentických romských rytmů. “Tradiční romská hudba je u nás cimbálovka, to je to lidové. Potom v šedesátých letech vznikly Beatles, u nás pak několik super kapel – Gondoláni, Fečovci atd. Ty hrály populární hudbu a účinkovaly třeba na Bratislavské lyře. Teď se to změnilo. Kapely hrají s těmi syntezátory a je to trošku zase je to jiné,” dodal Herák.

Hudebníci z Lavutari di Praga dokazují, že romská hudba může být nejen silně emotivní, ale i kreativní a excelentní. Jejich vystoupení na festivalu Khamoro bylo oslavou romské kultury a skvělým zážitkem pro všechny diváky.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon