Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vánoční koncert Mária Biháriho už dnes!

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V pátek 14.12. ve 20 hodin se ve farní kavárně na Habrovce (v ulici U Habrovky 2, 2 minuty od stanice metra C Budějovická mapka ) uskuteční vánoční vystoupení známého romského hudebníka Mária Biháriho. Koncert je symbolickým zahájením sólové koncertní činnosti této výrazné postavy českého hudebního světa. Diváci se mohou těšit na náladově pestrou hudební fantazii, která vychází z tradice koncertů se zesnulou zpěvačkou Zuzanou Navarovou, na které si chodili lidé tzv. odpočinout. V programu večera zazní Máriovy vlastní staré i nové skladby, z nichž některé již téměř zlidověly. Kořením koncertu však budou také tradiční romské čardáše, ve kterých naplno propuká typicky romský hudební temperament Mária Biháriho. Plánem pro další koncerty je zvaní hostů z řad vynikajících romských muzikantů. Vánočním překvapením však budou začínající romští hudebníci z pražského nízkoprahového klubu Husita, kde Mário Bihári působí.

Mário Bihári je romský zpěvák, klavírista, akordeonista a klarinetista známý především dlouholetou spoluprací se zpěvačkou Zuzanou Navarovou v kapele KOA. Od osmi let je nevidomý, základní školu vychodil ve slovenské Levoči a pak se usadil v Praze, kde vystudoval s vyznamenáním konzervatoř Jana Deyla v oborech akordeon a klarinet. Dva semestry strávil také na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v oboru Romistika.

V roce 1998 se stal členem skupiny KOA, která spolupracovala s interpretační dvojicí Zuzana Navarová- Ivan Gutiérrez. V roce 1999 vychází album Skleněná vrba a koncertní Zelené album (2000). Po odchodu Ivana Gutiérreze se Mário začíná podílet vlastními písněmi na tvorbě kapely. Zlatá deska Barvy všecky (2001) a následná Jako Šántydéví (2003) obsahují přibližně ze čtvrtiny jeho sklatby. Po smrti Zuzany Navarové v prosinci 2004 se Mário stal hlavním autorem skupiny KOA, která vydává v roce 2006 album KOA, které otvírá této kapele cestu do nové etapy.

Vstupné na koncert činní 50 Kč. Bar a občerstvení farní kavárny bude hostům k dispozici.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon