Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Telči nabízejí školám vzdělávací kurzy o romské kultuře a malířce Míle Doleželové

09. srpna 2023
Čtení na 1 minutu
Míla Doleželová s přáteli v Klatovci (FOTO: Klára Papalová)
Míla Doleželová s přáteli v Klatovci (FOTO: Klára Papalová)
V nové expozici děl malířky Míly Doleželové, kterou v Telči na Jihlavsku otevřelo Univerzitní centrum Telč, budou od září vzdělávací kurzy pro školy. Semináře se budou věnovat výtvarnému umění a romské kultuře, která byla pro Doleželovou inspirací. ČTK to řekla manažerka projektu Klára Papalová.

„Jeden ze seminářů bude zaměřený na poznání romských zvyků, tradic, na to, odkud Romové přišli, jak u nás žijí, jakou mají vlajku, co se tím symbolizuje. Je opravdu hodně zaměřený na romskou menšinu a na její poznání. Doufáme, že tím, že se s ní děti seznámí, budou vnímat, že se není proč obávat odlišností,“ řekla Papalová. Workshop Romové očima Míly připravilo centrum ve spolupráci s Muzeem romské kultury.

Pro školní kolektivy je program Barvy pro Mílu. Má víc variant a jedna vyhovuje i předškolním dětem, které ještě neumějí číst. „Lektor program navrhl tak, aby to zapadalo do školního vzdělávacího programu,“ řekla Papalová.

Na obě dílny se lze objednávat opakovaně. Zatím jsou naplánované na následující školní rok. Semináře jsou upravené podle věku návštěvníků a způsobu, jakým jsou informace podávány. Jsou určené pro malé děti i středoškoláky. Pro školy je ale expozice otevřená i tehdy, pokud by nechtěly žádný z připravených programů využít.

Vedle pravidelných kurzů se v expozici od 28. do 30. září uskuteční výtvarné sympozium určené výtvarně talentovaným žákům, kteří se chtějí v umění dál rozvíjet, poznat jiné učitele či výtvarné styly „Je to pro ty, kteří už se rozhodli, že je malování baví a že se tomu chtějí dál nějak věnovat,“ řekla Papalová. Lektorkou bude romská výtvarnice a pedagožka Věra Chovancová Kotlárová. Bližší informace na webu expozice Míly Doleželové.

Stálou expozici děl akademické malířky Míly Doleželové (1922 – 1993) doplněnou o obrazy jejího manžela Jiřího Mareše (1932 – 1984) otevřelo centrum Telč v polovině června.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon