Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Plzni začíná multižánrový festival romské kultury Ara Fest, pokračovat pak bude v Brně, Ostravě a Jablonci nad Nisou

04. července 2024
Čtení na 1 minutu
Festival Ara Fest v roce 2018 (FOTO: se svolením Ara Art)
Festival Ara Fest v roce 2018 (FOTO: se svolením Ara Art)
Festival romské kultury Ara Fest se po sedmi úspěšných ročnících v Plzni letos poprvé rozšíří i do dalších měst v Čechách. Tradiční plzeňskou část odstartuje už 4. července ve Smetanových sadech, kde bude zahájena putovní výstava Jozefa Feča "Neznámé barvy osobností". Následovat bude divadelní představení Dajori (Maminka) věnované tíživým osudům romských žen v minulém století včetně nezákonných sterilizací. Po představení proběhne beseda s Ivanou Sušilovou ze Státního zdravotního ústavu, která vysvětlí postup pro odškodnění obětí.

V pátek 5. července bude v Domě Komenda program pro děti a mládež a večer koncert legendární romské kapely Kale. Vyvrcholením plzeňské části bude v sobotu 6. července od 16 hodin velký open air koncert na náměstí Republiky s účastí předních romských interpretů jako Imperio, Simple Band, Lenděl Band, Gitano Sax a hvězdou večera hercem Marsellem Bendingem.

Po Plzni navštíví Ara Fest ještě Brno (17. – 19. 7.), Ostravu (22. – 24. 8.) a Jablonec nad Nisou (6. -7. 9.).

 “Nesmírně nás těší, že se nám po sedmi letech podařilo realizovat tento expanzivní plán, o němž sníme už několik let. Romských kulturních festivalů není mnoho, a my každoročně sledujeme obrovský zájem diváků, takže máme radost, že jsme letos nemuseli zvolit jen jedno město,” uvedl v tiskové zprávě zaslané zpravodajskému serveru Romea.cz ředitel pořádající organizace Ara Art a programový ředitel Ara Festu David Tišer.

“Současně mám radost, že startujeme právě v Plzni nejen proto, že jsem místní rodák, ale především proto, že tady to všechno začalo. Tady se zrodil nápad, tady jsme ho poprvé dokázali zrealizovat, a právě odtud nyní vycházíme i do dalších měst,” dodal Tišer. 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon