Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Rasismus, diskriminace, policejní brutalita a dospívající Rom na pražském Žižkově. Novinář Patrik Banga vydal autobiografickou knihu Skutečná cesta ven

14. října 2022
Čtení na 2 minuty
Patrik Banga
Patrik Banga se svou knihou Skutečná cesta ven (FOTO: Lenka Bangová)
V pátek 30. září vyšla autobiografická kniha novináře Patrika Bangy Skutečná cesta ven, která zachycuje jeho životní příběh od dětství na pražském Žižkově až po cestu do novinářské branže. Někdy až neuvěřitelné historky popisují syrovým způsobem diskriminaci a rasismus, se kterým se Banga setkává už jako dospívající chlapec.

“Když projdete českou literaturu, nenajdete moc často souvislý popis toho, co se bezprostředně týkalo snad všech Romů v Česku,” vysvětlil v rozhovoru pro zpravodajský server Romea.cz Patrik Banga, proč se rozhodl knihu, kterou vydalo nakladatelství HOST, napsat.

Která pasáž knihy pro vás byla nejvíce emotivní, když jste se k ní během psaní vracel?

Emotivní je vlastně celá knížka. Když jsem jí psal, samotného mě naštvaly situace, které jsme jako děti museli prožít. Když jsem popisoval policejní násilí, musel jsem si dělat přestávky, protože se o tom nedalo souvisle psát.

Muselo to být pro vás určitě těžké o některých věcech psát. Jak dlouho kniha vznikala?

Knihu jsem začal psát v roce 1999, když jsem se vrátil z Jugoslávie. Ale jak to bývá, zůstala na víc než dvacet let v šuplíku, což je dobře. Ten první nástřel byl strašně aktivistický. A člověk se alespoň pobaví tím, jak se vlastně jeho vnímání světa za dvacet let změní.

Vám je nyní 40 let a tak se nabízí otázka, proč jste se rozhodl autobiografickou knihu vydat tak brzy? 

Motivací byl zápis doby. Když projdete českou literaturu, nenajdete moc často souvislý popis toho, co se bezprostředně týkalo snad všech Romů v Česku. Vezměte si třeba sbírky Samet Blues a Všude samá krása. Píše tam mnoho autorů, včetně mě a člověk se nestačí divit, jak se ty naše zážitky vlastně v některých věcech zcela shodují.

Tohle není první kniha, která popisuje dospívání ve vaší rodině. Knihu napsal i váš bratr Radek Banga a ta vzbudila velmi negativní emoce především u Romů. V čem je vaše kniha jiná?

Moje kniha je kniha o reálném životě Roma v devadesátých letech. Je to kniha z ulice.

Myslíte, že se v dnešní době s knihou ztotožní velká část Romů? 

Já nezažil nic, co by nezažívali i ostatní Romové v Česku. Těch pár lidí, kterým se tohle vyhnulo, má vlastně štěstí. My jsme ho tolik neměli. Některé věci zůstaly bohužel stejné a setkávají se s nimi další generace.

Co byste vzkázal mladým Romům, jak mají řešit setkání s diskriminaci? A co Romům, kteří by chtěli dát o sobě vědět, jak byste je podpořil? 

Ať se nebojí nebo nestydí to říct. Knížku může dneska napsat úplně každý. Stejně tak se dají psát blogy, nebo publikovat na Facebooku. Těch platforem je celá řada, jen je potřeba je efektivně využívat.

Chystáte se psát něco dalšího?

Ano, v plánu je další kniha, se kterou snad počítá i vydavatelství HOST. Ale zatím jsme se s vydavatelem dohodli, že téma veřejnosti prozrazovat nebudeme.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon