Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Před 55 lety zemřel belgický jazzový kytarista Django Reinhardt

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

V pouhých 43 letech zemřel před 55 lety, 16. května 1953, po záchvatu mozkové mrtvice legendární belgický jazzový kytarista Django Reinhardt.

Rodák z belgické obce Liberchies byl Rom, od dětství žil nomádským životem a se svou široce rozvětvenou rodinou procestoval půl Evropy.


Ačkoli se v 18 letech při hašení požáru těžce zranil na ruce, dokázal si vypracovat vlastní prstovou techniku, která mu i nadále umožňovala přímo virtuózní ovládání kytary. Ostatní kytaristé údajně jeho hru často sledovali s pootevřenými ústy.


ČTĚTE TAKÉ


Portrét Djanga Reinhardta


Zpočátku doprovázel v pařížských kavárnách zpěváka Jeana Sablona, zlom nastal v roce 1934, kdy potkal houslistu Stéphana Grappelliho, se kterým založil slavný Quintette du Hot Club de France. Jeho improvizace přinesly do jazzu značně neamerické rapsodické běhy a romantické romské hudební tradice. Reinhardt měl vynikající hudební paměť i přirozený, vysoce vyvinutý smysl pro harmonii. Ještě před začátkem války se stal první evropskou jazzovou hvězdou. V roce 1946 si zahrál i v kolébce jazzu, ve Spojených státech. Společně s orchestrem Duka Ellingtona absolvoval turné, které skončilo dvěma koncerty v proslulé Carnegie Hall. Jeho odkaz rozvíjí celá řada jeho následovníků, například Paco de Lucia, Al Di Meola, Larry Coryell nebo John McLaughlin.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon