Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Nejen hudba a tanec, ale i divadlo nebo gastronomická show. Praha od neděle ožije největším romským festivalem Khamoro

24. května 2024
Čtení na 2 minuty
Defilé účinkujících na Světovém romském festivalu Khamoro centrem Prahy 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Defilé účinkujících na Světovém romském festivalu Khamoro centrem Prahy 2022 (FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Hvězdy světového formátu a nepřekonatelná atmosféra. Praha od neděle 26. května hostí Světový romský festival Khamoro. Kromě tradiční hudby nabídne koncerty světově uznávaného gypsy jazzu, filmové projekce, výstavu o přeživších holocaustu, divadelní představení Slovenského národního divadla nebo gastronomickou show kulinářské hvězdy Pavla Berkyho. Týdenní maraton s mottem „Khamoro svítí pro každého“ vyvrcholí závěrečným galakoncertem v klubu Sasazu v sobotu 1. června. Největší romský festival na světě pořádá už od roku 1999 organizace Slovo 21 a Studio Production Saga.

Festival odstartuje nedělní Khamoro party v Gauči na Výstavišti. Na koncertě vystoupí funková hvězda Igor Kmeťo a mimořádně talentovaná, teprve šestnáctiletá zpěvačka Vanesa Horáková.

„To jsou v současné době největší oblíbenci českých a slovenských Romů. Kromě Khamoro party můžou ale návštěvníci v průběhu celého festivalového týdne dorazit na dalších šest koncertů – gypsy jazzu, klasické hudby a samozřejmě na koncerty tradiční romské hudby. Ty jsou každoročně největším lákadlem našeho festivalu,“ řekl hlavní dramaturg a producent festivalu Džemil Silajdžić.

Na koncertech tradiční romské hudby ve čtvrtek 30. 5. a v pátek 31. 5. vystoupí v La Fabrice profesionální romští hudebníci z celkem šesti zemí. Česko zastoupí Cimbálovka Erika Holuba, Portugalsko Ciganos d’Ouro, Maďarsko bude reprezentovat Khamoro Budapest Band, flamenco přiveze ze Španělska Barcelona Flamenco Ballet, z Lotyšska dorazí Ame Roma a z Balkánu Kadrievi Orkestar.

„Severomakedonští Kadrievi Orkestar patří k nejlepším a nejznámějším balkánským dechovkám na světě. Publikum baví už přes neuvěřitelných 100 let,“ doplnila mluvčí festivalu Khamoro Claudie Laburdová.

Všechny tradiční kapely budou moct lidé vidět v průvodu účastníků v historickém centru Prahy, který startuje v pravé poledne z Václavského náměstí. V sobotu 1. 6. pak všechny skupiny vystoupí na závěrečném galakoncertu v klubu SaSaZu.

Součástí největšího romského festivalu na světě bude i letos doprovodný program. Vůbec poprvé v historii nabídne Khamoro gastronomickou show „Aven te chal!“ –„Přijďte se najíst!“.

VIDEO

„Nejznámější romský kuchař v Česku a na Slovensku Pavel Berky bude podávat fazolový guláš nebo legendární Gypsy Burger, který spojuje hned několik tradičních romských pokrmů,“ prozradila Laburdová.

Do doprovodného programu zařadili organizátoři také například divadelní představení Slovenského národního divadla „Budete mať luft!“, výstavu Muzea romské kultury o přeživších holocaustu, filmové projekce nebo odbornou diskusi o vzdělávání Romů.

„Khamoro zkrátka není jen o hudbě. Ostatně už víc než 20 let se snažíme vyvracet stereotyp, že Romové jsou jen skvělí muzikanti. Jsou mezi nimi třeba právě výteční kuchaři, výtvarníci, ale i historici, učitelé nebo novináři,“ zdůraznila mluvčí festivalu Claudie Laburdová.

Organizace ROMEA připravila v rámci festivalu debatu o vzdělávání Romů, na kterou dorazí experti, lídři stipendijních programů pro mladé Romy, ale i sami romští absolventi středních a vysokých škol.

Pořádající organizace Slovo 21 spolu s Fakultou humanitních studií UK v rámci festivalu také už poněkolikáté organizují mezinárodní letní školu o romské hudbě. Zhruba dvacítka studentů ze všech koutů světa na přednáškách, workshopech a večer pak i na koncertech zjišťuje, co romská muzika je, jaké rozmanité žánry nabízí a co vypovídá o Romech samotných.

Khamoro v současné době navštěvuje ročně zhruba 10 tisíc návštěvníků. Za uplynulých 25 let na něm vystoupilo více než 260 kapel z 33 zemí světa. Hlavním smyslem Khamora je propojovat romskou menšinu a majoritu prostřednictvím umění. Od počátku festival podporoval mimo jiné i Václav Havel. Khamoro je držitelem prestižního ocenění EFFE Label – evropské značky kvality.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon