Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Koncert podpoří boj proti xenofobii

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

V pražském klubu Roxy odstartuje ve čtvrtek 24.4. v 19 hodin happening nazvaný Nedovedu pochopit. Akce si klade za cíl upozornit společnost na rozmach aktivit neonacistů v ČR. Týden poté totiž chystá Národní odpor prvomájový pochod Prahou.

V rámci koncertu vystoupí multikulturní projekt z Berlína Jahcoozi (DE), The Chancers, The Tchendos. Výtěžek z happeningu bude určen na podporu sociálního programu pro menšiny v ČR. Záštitu nad ním převzala Židovská liberální unie, spolupořadatelem koncertu je nezisková organizace Člověk v tísni a klub Roxy. Vstup 100 Kč.

Občanské sdružení Tolerance a občanská společnost uvádí, že se v Česku v roce 2006 konalo 60 akcí pravicových extremistů, koncertů, přednášek, pietních akcí, demonstrací. Od sametové revoluce vyšlo 83 CD kapel a kompilací z okruhu pravicově orientovaných extremistů, např. White Power Music, RAC – Rock Against Communism či NS BM – National-socialst Black Metal.

V roce 2007 proběhly dvě největší akce za posledních pět let s účastí převyšující 500 osob a rovněž několik menších akcí o návštěvnosti nad sto lidí. Největší ohlas měla akce pořádaná v Brně, kde se 1. května sešlo 600 neonacistů z Česka a Slovenska na demonstraci Národního odporu. Vrcholem arogance bylo setkání neonacistů ve Vlašimi 28. července, kde na sto neonacistů demonstrovalo v rámci takzvaného Dne rasy.

Kolem 800 neonacistů z Česka, Slovenska a Německa se sešlo počátkem listopadu v Praze. Skrytí za registrovaným občanským sdružením Mladí národní demokraté se neúspěšně pokusili projít v den výročí Křišťálové noci židovskou čtvrtí. V důsledku zásahu policie se pokusili o dvě protiakce, na kterých se popírači demokracie dožadovali svobody slova.

Velice sledované jsou kauzy, ve kterých média za pomoci antifašistických aktivistů odhalují pravicové extremisty v řadách bezpečnostních a ozbrojených složek.

Velice alarmující je také fakt, že v souvislosti se zamýšleným listopadovým maršem Židovským městem, se poprvé od roku 1990 českým neonacistům dostalo výrazné podpory ze zahraničí, především ze Slovenska a Německa.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon