Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Knihovna získala ocenění za projekt Romský kruh

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Romaňi kereka (Romský kruh) je úspěšný projekt knihovny v Ostravě-Vítkovicích, která je jako jedna z mála v České republice zaměřena na romskou literaturu a knihy o romské kultuře.

Nápad vyplynul z dlouholeté spolupráce s romskými dětmi ještě v dobách, kdy zdejší knihovna sídlila v budově Základní školy na Šalounově ulici, již navštěvovala početná romská komunita, která v této městské části žije. „Děti se k nám naučily chodit hned po vyučování – a zůstaly nám věrny, i když se knihovna předloni přestěhovala do nového objektu. Dnes chodí celé romské rodiny. Máme velkou radost z toho, když k nám třeba přijde maminka s dětmi a čte jim knížky,“ pro Moravskoslezský deník říká vedoucí vítkovické pobočky Dana Gurecká.


„Do knihovny chodím téměř každý den,“ potvrzuje osmnáctiletá Alena Čurajová. „Nejvíce mě baví počítače, ráda také čtu, hlavně romány,“ říká budoucí švadlenka.
„Romové sice nejsou žádní velcí čtenáři, ale rádi si hrají na počítačích, kreslí a rádi se zapojují do všech akcí, které pořádáme,“ tvrdí knihovnice.
Před časem oslovila knihovnu německá nadace z HermannNiermann Stiftung z Düsseldorfu. „Náš projekt ji zaujal, a tak se nám podařilo získat grant na vybavení i činnost,“ Moravskoslezskému deníku říká vedoucí pobočky.


Vítkovická knihovna, která patří v Ostravě mezi nejlépe vybavené, jen potvrzuje to, že knihovny už dávno nejsou jen půjčovnou knih, ale tradičním centrem kultury.
„Každý týden pořádáme pro naše čtenáře spoustu akcí – ať již to jsou výstavy, besedy, soutěže, hudební či výtvarné dílny, ale i divadelní představení – například o Mamě Romě a romské cti. Největší zájem je o počítačové kurzy, ale i výlety do okolí, jichž se zúčastňují celé rodiny,“ doplňuje Gurecká. Právě za tento projekt a svou práci získal zdejší kolektiv cenu Knihovna roku 2007 v kategorii Významný počin.


„Stali jsme se komunitní knihovnou, kde se setkávají všechny generace – od dětí po seniory. Nechodí k nám jen Romové, mezi našimi čtenáři jsou i Vietnamci, ukrajinská rodina s dětmi, Poláci, Slováci. Spolupracujeme s komunitními centry, základními školami v okolí, Vesničkou soužití, ale i se studenty romistiky z Ostravské univerzity. Někdy si připadáme jako v době národního obrození, ale ta práce nás těší. Máme radost velkou radost, že k nám lidé chodí rádi,“ shodují se pracovnice knihovny.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon