Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Kali Sara v Praze: První ročník festivalu připomene dávnou romskou legendu a představí romské umělce z Česka, Slovenska a Maďarska

08. května 2024
Čtení na 1 minutu
Pouť ke svaté Sáře - Saintes Maries 2023 (FOTO: Zbyněk Andrš)
Pouť ke svaté Sáře - Saintes Maries 2023 (FOTO: Zbyněk Andrš)
V Praze se uskuteční 18. května 2024 v prostorách PVA Letňany první ročník festivalu Kali Sara. Festival je inspirován tradičním setkáním Romů ve francouzské vesnici Saintes Marie de la Mer a slavností svaté Sáry, která je pro mnohé symbolem romské identity a víry.

Organizátoři festivalu, Martin Fečo spolu s Milanem a Robertem Telvákem, si kladou za cíl vytvořit v České republice podobnou tradici, která by připomínala bohatou historii a kulturu Romů. “Je důležité si připomínat historii Romů a odkaz našich předků,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Martin Fečo.

V rámci festivalu bude v Praze odhalena socha Kali Sary, kterou 10. května 2024 vysvětí farář v kapli Poslanecké sněmovny.

Festival Kali Sara představí široké veřejnosti romské umělce z Česka, Slovenska a Maďarska. Mezi vystupujícími budou například Varadi Olasz z Maďarska, Mamuko Berci a raper PAT ze Slovenska, a nebudou chybět ani tradiční romské cimbálové muziky pod vedením Josefa Feča, který si na festival pozval vynikající hráče bratry Holubovi a bratry Boldiovi.

Festival slibuje stát se významnou kulturní událostí, která ukáže, že romská komunita dokáže pořádat akce na vysoké úrovni a představit tak široké veřejnosti jedinečné umělce a kvalitní romskou muziku. “Chceme ukázat, že i my Romové umíme dělat akce na vysoké úrovni,” zdůrazňuje Fečo.

Legenda o svaté Sáře (Kali Sara, Sara le Kali) je jednou z nejzajímavějších romských legend, která je úzce spojena s biblickými postavami tří Marií. Každý rok se 24. května ve francouzské vesnici Saintes Marie de la Mer v místě, kde se řeka Rhona vlévá do Středozemního moře, schází tisíce Romů z celé Evropy, aby se zúčastnily obřadu, jenž symbolizuje přivítání tří Marií svatou Sárou.

Plakát festivalu Kali Sara (FOTO: se svolením pořadatele Martina Feča)

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon