Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Gipsy.cz léčí svět z barvosleposti

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Čtveřice Gipsy.cz by vlastně Jiřímu Čunkovi měla být vděčná. Na nové desce Reprezent mu věnuje jednu píseň, a tak se z ní citovalo mnohem dříve, než ji kdo vůbec pořádně slyšel.

Kapela spojující romskou hudbu s hiphopem mluví o bývalému starostovi Vsetína na konci desky. Čunkovo záhadné zbohatnutí, jež mají nyní proklepnout američtí “cifršpioni”, pojali Gipsy.cz jako lehce ironickou grotesku. Politická satira? Proč ne -v Česku, kde se za humorný náhled na veřejné dění pokládají pořady, líčící místní politickou scénu šmahem jako panoptikum či přímo rovnou obludárium, nezbývá než ocenit, s jakou lehkostí vedli Gipsy. cz své textařské pero, když se ptají, “jak bez vody může vyrůst meloun?”. A jestli se prokáže, že “meloun”, tedy vsetínský lidovecký politik, kázal vodu a pil víno, může si romská kapela připsat k dobru autorství nelichotivého obratu “načunkovat si”, jež se ve finálové písni desky objevuje.

Rychlopalná vyřídilka

Jak už to bývá, ve stínu dráždivého detailu leží několik podstatnějších a zajímavějších objevů. Škoda, že Česko si do nedávné Velké ceny Eurovize nezvolilo právě Gipsyho. Naštěstí se nenaplnily obavy, že výjimečná postava Radka Bangy, tedy českého Roma s notně prořízlou pusou, doma brzy skončí jako mladá kobylka zapřažená v žebřiňáku obrovské veřejné pozornosti a že jeho předsevzetí ještě hlouběji propojit tradiční hudbu s hiphopovými beaty umoří třeba starosti s anketními otázkami na téma sociálních dávek.


Nové album zní originálně a kompaktně nejen v tuzemském kontextu, ale může se poměřovat s obdobným hudebním mísením, jemuž tradičně přeje například vyspělá multietnická hudební scéna ve Francii. Kapela sama nepropadla optickému klamu, že Gipsy.cz je hlavně rtuťovitý Radek Banga u mikrofonu, který může díky svému původu udělat dlouhý nos na hlídače politické korektnosti a klidně zpívat o “cigoších”. Nad tím, aby Bangova rychlopalná vyřídilka nepředstihla myšlenku, bdí o něco starší a zkušený houslista Vojta Lavička, pevnými opěrnými body jsou pak nenápadní, ovšem výsostní hudebníci bratři Surmajové.
Díky složení kapely a její tvrdé práci od poslední desky Romano Hip Hop vydané před rokem a půl nekulhá album Reprezent ani na svou tradiční, ani soudobou hudební nohu, vykračuje si svěže a sebejistě jako hudecký primáš za obdivného pohledu raperů v kšiltovkách.

Pravdař na okraji srázu

Zvukové fórky a postupy prozrazují, jak dobře mají tvůrci naposlouchaný současný hiphop, zároveň nejen pro časté střídání romštiny s češtinou zní album Reprezent vlastně tradičněji než jeho předchůdce. Gipsyho předností je při tom všem hiphopovém “pravdařství” o absolutní moci peněz a zkorumpovanosti systému, že zachovává smysl pro sebeironii a nadhled, třeba když paroduje vlastní styl předsevzetím “jako americký rapeři na MTV, budeme, more, hustý, černý a zlý”. Nesporný komediální talent pak Gipsyho přenese přes lecjakou nástrahu, například v podobě tématu, které by u jiného vyznělo přinejlepším jako dobře míněná protirasistická agitka. Ve skladbě Barvoslepej svět si Gipsy navlékne doktorský plášť a za pomoci značně netradiční terapie léčí ve své ordinaci poruchu vidění, jež má za následek paušální soudy o “černých a bílých” Češích.


Tvrzení, že Gipsy.cz jsou nadějným hlasem tuzemské romské komunity, není možná ničím jiným, než rozvíjením klišé, které se tu Gipsy.cz pokouší léčit.
Ve chvílích, kdy v písničkách hovoří o situaci českých Romů, je však těžké zaplašit myšlenku na slogan jedné z určujících prvotních nahrávek amerického hiphopu z počátku osmdesátých let: “Nestrkej do mě, stojím na okraji srázu.”

Gipsy.cz: Reprezent, Indies Records 2008

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon