Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Letní Letná roztančí DJ GADJO CZ, Trio Romano a Lily Sarah Ščuková

24. července 2024
Čtení na 2 minuty
DJ GADJO.CZ (FOTO: Jan Hromádko)
DJ GADJO.CZ (FOTO: Jan Hromádko)
Na sklonku letních prázdnin – od 15. srpna do 1. září – se uskuteční již 21. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla LETNÍ LETNÁ v Letenských sadech v Praze. Ve čtvrtek 22. srpna od 20:30 hodin se představí vzácní a nespoutanou energií nabití hosté – DJ GADJO CZ, Trio Romano a fenomenální tanečnice Lily Sarah Ščuková.

V šapitó Letní Poloha návštěvníky čeká pravá cirkusácká fiesta s autentickou romskou muzikou a prvotřídním world music koktejlem, starosvětská atmosféra cirkusu, dřevěná maringotka plná dobrot a roztančený bašavel. DJ GADJO CZ na pódium pozval své dlouholeté kamarády – all star kapelu slavných romských muzikantů Trio Romano.

„Troufám si říct, že jsme přátelé a jsem za to neskutečně vděčný. Milan Miguel Horvát je jeden ze zakládajících členů slavných Bengas, Petr Horvát je zpěvák a baskytarista skupiny Bachtale Apsa a Gyulla Banga pochází z vyhlášené muzikantské rodiny. Všichni jsou v profesionální rovině respektovaní, v lidské skromní a přátelští. Když to roztočili před rokem, bylo šapitó v jednom kole, a letos to bude ještě parádnější,“ představuje kapelu Martin Juráček alias DJ GADJO CZ.

Trio Romano (Foto: se svolením Trio Romano)
Trio Romano (Foto: se svolením Trio Romano)

Dalším výjimečným hostem večera bude mladá taneční hvězda Lily Sarah Ščuková. 

„Lily jsem poprvé viděl tančit s dětským souborem Jagori na Nové Scéně Národního divadla, kde vystupovali na koncertě Bengas. Bylo to naprosto okouzlující. Uběhlo pár let a děti ze souboru se vydaly každé svojí cestou, Lily se ale svého tanečního snu nevzdala,“ přibližuje Juráček. 

Jen letos se patnáctiletá Lily zúčastnila mezinárodních tanečních soutěží na Ukrajině, v Maďarsku a San Marinu. V Maďarsku se jako první umístila hned dvakrát – jednou za ruský romský tanec, který ztvárnila v tanečním duu spolu se svou profesionální učitelkou tance, Oksanou Trofymenko, po druhé za gypsy dance jako členka souboru Raňori. Právě paní Trofymenko není pro Lili jen pedagožkou, ale i velkou oporou a inspirací. 

Lily Sarah Ščuková (Foto: se svolením Petra Ščuky)
Lily Sarah Ščuková (Foto: se svolením Petra Ščuky)

„Spousta dřiny, tréninků a odříkání, ale také nadání, talent a píle přináší svoje ovoce. Když jsem volal tatínkovi Lily, Petrovi Ščukovi, aby s námi vystoupila na Letní Letné, čekala je zrovna soutěž v San Marinu. Lily tam vyhrála, co se dalo. Jsem z toho nadšený a celé rodině to moc přeju,“ říká Juráček. 

Lily si ze soutěže přivezla korunku a první místo za sólové tance, první místo za duo s Oksanou Trofymenko a první místo za tanec se souborem Raňori – nejvyšší ocenění grand prix.  

„Vstup na naše vystoupení i vystoupení Lily je grátis, tak vezměte své kamarády, sousedy a lidi, které máte rádi, a hurá na bašavel do cirkusu!“ uzavírá pozvánku s širokým úsměvem DJ GADJO CZ. 

Článek vyšel v časopise Romano voďi. Předplatné si můžete objednat na webu časopisu.

Gary G. Steele na titulce Romano voďi 3/2024 (FOTO: Lukáš Cirok)
Gary G. Steele na titulce Romano voďi 3/2024 (FOTO: Lukáš Cirok)
Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon