Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Khamoro už po šestadvacáté přiveze do Prahy to nejlepší z romské kultury. V doprovodném programu se bude debatovat o vzdělávání Romů

08. května 2024
Čtení na 2 minuty
Tanečnice ze skupiny Arbat během vystoupení na Světovém romském festivalu Khamoro, 1. 6. 2023 (FOTO: Petr Karlach)
Tanečnice ze skupiny Arbat během vystoupení na Světovém romském festivalu Khamoro, 1. 6. 2023 (FOTO: Petr Karlach)
Nespoutané flamenco v moderním kabátu, energické olašské čapáše, makedonská dechovka, bravurní gypsy jazz, ale i filmové projekce a gastronomická show. To všechno na přelomu května a června nabídne Khamoro. Festival, jenž organizuje Slovo 21 a Studio Production Saga a který už 26 let přiváží do Prahy to nejlepší z romské kultury. Festival, který pomáhá Romům najít mnohdy ztracenou identitu a bojuje proti stereotypům a xenofobii. Festival, který sbližuje, protože – stejně jako slunce – svítí pro každého.

„Program jsme ladili do poslední chvíle a můžu slíbit, že si na své přijde opravdu každý. Věřím, že letošní Khamoro bude minimálně tak úspěšné jako loni, kdy jsme oslavili pětadvacáté narozeniny a těšili jsme se z obrovského zájmu návštěvníků. Na všechny, kteří milují romskou kulturu nebo ji začínají teprve objevovat, se moc těšíme. Khamoro svítí pro každého,“ uvedl hlavní dramaturg a producent festivalu Džemil Silajdžić.

Týdenní maraton odstartuje v neděli 26. května Khamoro party v Gauči na Výstavišti. A letos na ni dorazí miláčci českých a slovenských Romů – funková hvězda Igor Kmeťo a mimořádně talentovaná, teprve šestnáctiletá zpěvačka Vanesa Horáková. Chybět nebudou ani koncerty tradiční romské hudby. Jejich koncept vychází z toho, že Romové žijí rozptýleně po celém světě, a nabízí proto vystoupení romských umělců z celého světa. Letos se návštěvníci můžou mimo jiné těšit i na pravou cimbálovku.

„Cimbálovka Erika Holuba má ve svém repertoáru všechno, co si pod pojmem tradiční romská hudba českých a slovenských Romů můžeme představit,“ popsala mluvčí festivalu Claudie Laburdová.

Jednou z hlavních hvězd bude také portugalská skupina Ciganos d’Ouro, která na Khamoru vystupuje opakovaně. Speciální taneční show připravil Barcelona Flamenco Ballet nabízející nový pohled na flamenco.

„Ale to není zdaleka všechno. Kromě skupin z Česka, Portugalska nebo Španělska se návštěvníci dočkají kapel z Maďarska, Lotyšska nebo Severní Makedonie,“ prozradila Laburdová. Podle ní Khamoro i letos nabídne koncerty světově uznávaného gypsy jazzu a organizátoři slibují hvězdy světového formátu.

ARCHIVNÍ VIDEO

Novinkou bude gastronomický program “Aven te chal!” s předním romským kuchařem Pavlem Berkym. Součástí doprovodného programu letošního Khamora bude i inscenace Slovenského národního divadla „Budete mať luft!“. Představení je rekonstrukcí tragické události z roku 1928. Tehdy skupina výtržníků ze západoslovenské obce Pobedim zaútočila na nedalekou romskou osadu. „To představení není úplně pro slabší povahy,“ přiznává mluvčí festivalu Claudie Laburdová.

Součástí největšího romského festivalu na světě bude i letos odborný program. Organizace ROMEA připravila debatu o vzdělávání Romů, na kterou dorazí experti, lídři stipendijních programů pro mladé Romy, ale i sami romští absolventi středních a vysokých škol.

Za čtvrtstoletí existence na festivalu Khamoro vystoupilo přes 260 kapel z 33 zemí a každoročně ho navštíví kolem 10 tisíc návštěvníků. Hlavním smyslem Khamora je propojovat romskou menšinu a majoritu prostřednictvím umění. Od počátku festival podporoval mimo jiné i Václav Havel. Khamoro je držitelem prestižního ocenění EFFE Label – evropské značky kvality.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon