Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Festival Jeden svět 2023 představí 75 dokumentů. V programu jsou i dva filmy s romskou tematikou

22. března 2023
Čtení na 2 minuty
Rodina Štefana Ponga (FOTO: https://dokweb.net/)
Už dnes večer v Praze začíná jubilejní 25. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Letošní téma Cena bezpečí se v různých podobách promítne ve snímcích všech soutěžních i nesoutěžních kategorií. Festival představí 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě, nabídne debatní program s hosty a hostkami z celého světa i filmy pro děti. V programu jsou i dva filmy s romskou tematikou.

Jeden svět proběhne ve 28 městech po celém Česku od 22. března do 2. dubna. V Praze se diváci a divačky mohou těšit na festival od 22. do 30. března.

Festival zahájí snímek Překonat temnotu, natočený kolektivem ukrajinských filmařů a filmařek během prvních týdnů války. Příběhová mozaika, pod níž je podepsaný autorský kolektiv Kinodopomoha, přináší mrazivá svědectví ukrajinského lidu čelícího ruské invazi. Snímek do Prahy doprovodí producentka Olga Beskhmelnytsina a jeden z režisérů Yegor Troyanovsky.

V programu najdeme dva filmy s romskou tematikou, konkrétně se jedná o film Pongo Calling a film Outside, česky Na okraji.

Pongo Calling je česko-slovensko-britský dokumentární film z roku 2022 režírovaný Tomášem Kratochvílem. Film sleduje příběh Štefana Ponga, který odešel z Česka do Británie, aby spolu s rodinou unikl rasovým stereotypům a diskriminaci a mohl mít normální život. Pongo se stal slavným aktivistou sociálních médií a bojoval za lepší život milionů Evropanů druhé kategorie. 

“Vrtalo mi hlavou, jak se žije Romům, kteří emigrovali do Velké Británie, tak jsem se tam vydal a našel kamioňáka Štefana Ponga a jeho báječnou velkou rodinu,“ uvedl dříve pro zpravodajský server Romea.cz Tomáš Kratochvíl. “Během pěti let, kdy snímek vznikal, jsem se stal téměř  členem rodiny,” dodal Kratochvíl. “Během dokončování filmu kamioňák Štefan podlehl nemoci a zemřel. Jeho děti tak přebírají tátův prapor,” uvedl autor dokumentu Tomáš Kratochvíl.

Další festivalový film sleduje bouřlivé dospívání mladého Roma a natočila ho režisérka Olha Zhurba. “V předních liniích ukrajinské revoluce se otevírá příběh bouřlivého dospívání mladého Romy. Opustila ho vlastní rodina, což ho uvrhlo na okraj společnosti, a nyní se dostává z jednoho maléru do druhého,” píše se na stránkách festivalu Jeden svět 2023.

Zahájení pražské části festivalu proběhne tradičně v Pražské křižovatce. Jeho součástí bude také předávání lidskoprávního ocenění Homo Homini, jehož letošním laureátem je venezuelský aktivista Javier Tarazona.
Zahajovací projekce pro veřejnost proběhne 22. března ve 20:00 v pražském kině Lucerna. Po projekci bude následovat debata s ministrem zahraničních věcí České republiky Janem Lipavským, která bude tlumočena do českého znakového jazyka. Od 23. do 30. března festival obsadí další pražská kina.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon