Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Úterý na Khamoru: Jazzová událost roku, The Rosenberg Trio & Family z Nizozemí a dokument Ladislav Goral

30. května 2023
Čtení na 1 minutu
The Rosenberg Trio & Family
The Rosenberg Trio & Family
Světový romský festival Khamoro pokračuje dnes dalšími akcemi. Už dopoledne proběhlo Khamoro na školách. Odpoledne se bude promítat v premiéře dokument Ladislav Goral a večer se chystá jazzová událost roku. V pražském Lucerna Music Baru zahraje fenomenální The Rosenberg Trio & Family z Nizozemí!

Největší romský festival na světě zamířil dopoledne poprvé i do dvou pražských škol. Žáky Základní školy Cimburkova a Základní školy Grafická čekal malý koncert pianisty, akordeonisty a zpěváka Mária Biháriho a známého romského hudebníka Milana „Bingače“ Demetera. Navíc romské spisovatelky Stanislava Miková a Věra Horváthová přiblížili dětem zábavnou formou romskou literaturu.

Od 18 hodin bude mít v Kampusu Hybernská premiéru dokumentární film s názvem Ladislav Goral.„Člověk by se měl smát alespoň půl hodiny denně. A kdo se nesměje, je nemocný,“ to je životní motto Ladislava Gorala, jedné z největších romských osobností kulturního i politického života v Česku. V dokumentu vzpomíná na základní milníky svého života. Ať už na spolupráci s Milenou Hübschmannovou na česko-romském slovníku, nebo na to, jak ve čtrnácti letech odjel ze Slovenska sám do Prahy a z ničeho vybudoval kariéru, kterou završil na Úřadu vlády.

„Ladislav Goral je výjimečnou osobností, která si ‘svůj’ dokument zaslouží. Cestu k úspěšné kariéře si vybudoval zcela sám a svým přístupem k práci i životu ovlivnil několik generací Romů,“ uvedl pro zpravodajský server Romea.cz tiskový mluvčí festivalu Khamoro Vojtěch Lavička.

„Láďa“ celý život miluje cimbálovku, a tak na promítání zahraje jeho oblíbená kapela Josefa Šenkiho.

K 25. narozeninám festivalu organizátoři připravili na dnešek skutečnou jazzovou lahůdku. Od 20 hodin zahraje v Lucerna Music Baru The Rosenberg Trio & Family z Nizozemska. Členové této slavné rodiny připravili pro jubilejní ročník Khamora speciální vystoupení, takže přivezou i skvělého zpěváka Johnny Rosenberga.

„Jde o jeden z vrcholů festivalu. Fanoušci jazzu ví, že hlavní tvář kapely Stochelo Rosenberg je majitel jedněch z nejrychlejších kytarových prstů. Vždyť v legendárním filmu „Django“ nahrával všechna originální sóla legendy jazzu Django Reindhardta… Bude to zcela určitě jedinečný zážitek,“ říká pro server romea.cz tiskový mluvčí Vojtěch Lavička.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon