Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Cena Tajsa 2023 pro Małgorzatu Mirgu-Tas: Umělkyně, která bojuje proti stereotypům

01. prosince 2023
Čtení na 2 minuty
Małgorzata Mirga-Tas převzala 30. 11. 2023 prestižní ocenění Tajsa Prize 2023 v Berlíně (FOTO: ERIAC)
Małgorzata Mirga-Tas převzala 30. 11. 2023 prestižní ocenění Tajsa Prize 2023 v Berlíně (FOTO: ERIAC)
Małgorzata Mirga-Tas, polsko-romská umělkyně, se stala vítězkou prestižní ceny Tajsa Prize Cultural Heritage Prize 2023 za svůj významný přínos k romskému kulturnímu dědictví. Slavnostní ceremoniál udílení ceny se konal 30. listopadu v berlínském divadle Maxim Gorki a zorganizoval ho Evropský romský institut pro umění a kulturu (ERIAC).

Małgorzata Mirga-Tas se ve svých dílech zabývá problematikou protiromských stereotypů a buduje afirmativní ikonografii romských komunit. Často zobrazuje každodenní život: vztahy, spojenectví a společné aktivity. Autorčiny živé textilní koláže vznikají z materiálů a látek sesbíraných od rodiny a přátel, což jim vdechuje vlastní život a odpovídající bezprostřednost. Patchworky ze záclon, šperků, košil a prostěradel jsou sešity dohromady a vytvářejí takzvané “mikronosiče” historie, stejně jako výsledné obrazy revidují makroperspektivy.

Małgorzata Mirga-Tas absolvovala Fakultu sochařství na Akademii výtvarných umění v Krakově (2004). Její práce byly prezentovány na samostatných i skupinových výstavách po celém světě, například v Uffizi (2023), v Bruecke Museum (2023), v Andalusian Center for Contemporary Art (2023), v The Haus der Kulturen der Welt (2023), na 14. bienále v Gwangju (2023), v Göteborgs Konsthall (2023), na 59. bienále umění v Benátkách (2022), na documenta15 (2022), v Mezinárodním kulturním centru v Krakově (2022), na Guangzhou Triennale v Číně (2022), na 11. Berlínském bienále (2020), na bienále Art Encounters v Temešváru (2019, 2021), na 3. bienále Autostrada v Prizrenu (2021), v Moravské galerii v Brně (2017), v Polském sochařském centru v Oronsku (2020), v Muzeu moderního umění ve Varšavě (2020), v Rautenstrauch-Joest-Museum v Kolíně nad Rýnem (2021).

Cena Tajsa je určena k oslavě a ocenění výjimečných osobností, které jsou vůdčími osobnostmi současného romského kulturního hnutí. Snaží se vzbudit hrdost Romů a upozornit na kreativitu, virtuozitu a talent romských kulturních producentů. Uznání se vztahuje na ty, kteří vynikli v různých oblastech umění a kultury, mimo jiné ve výtvarném umění, scénickém umění, literatuře, fotografii, filmu, designu, tanci, hudbě, módě, ale i ve vědecké činnosti, tvorbě znalostí, kritickém myšlení a médiích (novináři, bloggeři, mediální producenti atd.)

Cena Tajsa má za cíl podpořit romskou hrdost, kreativitu a talent romských kulturních. Uznání se vztahuje na ty, kteří vynikli v různých oblastech umění a kultury, mimo jiné ve výtvarném umění, scénickém umění, literatuře, fotografii, filmu, designu, tanci, hudbě, módě, ale i ve vědecké činnosti, kritickém myšlení a médiích (novináři, bloggeři, mediální producenti atd.). Cena je každoročně financována z příspěvků členů ERIAC a v roce 2023 je spojena s finanční odměnou 10 tisíc EUR (cca 242 tisíc korun).

Vítěze vybrala mezinárodní pětičlenná porota, ve které zasedl člen představenstva ERIAC, tři členové akademie Barvalipe a výkonný ředitel ERIAC. Vítěze určilo anonymní hlasování poroty.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon