Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Asociace romských hudebních umělců v ČR a sociální podnik I Am The Sound zviditelňují a podporují romské hudebníky

26. června 2023
Čtení na 3 minuty
Gypsy Werk - Třinec (Foto: ARHUVCR)
Gypsy Werk - Třinec (Foto: ARHUVCR)
Nezisková organizace Asociace romských hudebních umělců v ČR, z.s., v hlavní spolupráci se sociálním podnikem I Am The Sound s.r.o. (dříve Ozvučovací agentura Serendipity s.r.o.), který zaměstnává osoby z romské komunity na pozici rigger (pomocný pracovník pódií), se díky projektu Posílení kapacity Asociace romských hudebních umělců v ČR snaží posílit kapacity členů svého spolku a přilákat další členy.

Kromě posílení kapacit svých členů je cílem spolku také jejich podpora mediálním zviditelněním a zprofesionalizováním v oblasti ozvučení, osvětlení, pódií, LED a AV techniky, marketingu, PR a financí. Osm natočených video medailonků jim pak má dopomoci k jejich PR prezentaci veřejnosti, hudebním kritikům, pořadatelům kulturních akcí, hudebním promotérům a publicistům za účelem získání zakázek jak v ČR, tak v zahraničí. K tomu spolek využívá poradenství a spolupráci člena I Am The Sound s.r.o. jakožto profesionálního technického dodavatele podpůrných scénických služeb (ozvučení, osvětlení, LED a AV techniky, pódií) a technického realizátora mnoha romských festivalů a kulturních akcí.

Přímo na jedné z nich také nápad na projekt vznikl – v roce 2021 na mezinárodním romském festivalu v Novém Jičíně – Skalky. Technický ředitel společnosti I Am The Sound s.r.o., která festival technicky zajišťovala, Maxmilián Reichel a její marketingový ředitel Aleš Baran se shodli na tom, že technická úroveň a dovednosti vystupujících romských umělců i pořadatele akce by si zasloužily zlepšení a profesionalizaci. Společnost I Am The Sound jako partner festivalu poskytla akci profesionální technické zabezpečení – vysoká kvalita zvukové i vizuální podoby festivalu se pozitivně projevila na spokojenosti návštěvníků i vystupujících. To oba jmenované inspirovalo k založení spolku Asociace romských hudebních umělců v ČR a odstartování projektu, který bude členům Asociace pomáhat s jejich profesionalizací. Projekt finančně podporují EHP a Norské fondy.

Dušan Mirga – Karviná (Foto: ARHUVCR)
Gypsy Four Band – Prostějov (Foto: ARHUVCR)
Pavel Turči Mirga – Přerov (Foto: ARHUVCR)
Gypsy Werk - Třinec (Foto: ARHUVCR)
Gypsy Werk – Třinec (Foto: ARHUVCR)
Daniel Horváth – Ostrava (Foto: ARHUVCR)
Lionel Lalík – Olomouc (Foto: ARHUVCR)
Lionel Lalík – Olomouc (Foto: ARHUVCR)

Vzdělávací akce i hudební festivaly

V současné době spolek vedle sociálního podniku I Am The Sound s.r.o. sdružuje řadu hudebních romských subjektů. Pořádá vzdělávací akce, přichází s inovativními projekty, organizuje hudební festivaly, věnuje se romské kultuře – prozatím se zacílením na Olomoucký a Moravskoslezský kraj. V autorsky natočených video medailoncích představuje osm romských umělců i spolek samotný. Umělce do nich vybírala odborná komise, koordinaci měl na starosti frontman romské skupiny Imperio Milan Klempár. Tisková konference byla medializována na Youtube: https://www.youtube.com/@arhu_v_cr.

Projekt Posílení kapacity Asociace romských hudebních umělců vČR má svého partnera i v Norsku – spolek Kultur Bryter Grenser (Culture Break Borders – Kultura prolomuje hranice) je norská nevládní organizace založená v roce 2014, která se zaměřuje na přeshraniční kulturní spolupráci mezi Norskem a dalšími zeměmi. Kromě uměleckých a kulturních projektů s důrazem na hudební zážitky na vysoké umělecké úrovni se organizace zaměřuje také na lidská práva, demokracii a občanskou společnost. Jedná se o otevřenou organizaci pro umělce a kreativní producenty v oblasti umění a kultury. 

Kromě cesty do Norska, kam se zástupci Asociace romských hudebních umělců v ČR spolu se zástupci romských umělců vydali, aby se seznámili s tamní kulturní scénou, uspořádali realizátoři projektu také dva dvoudenní semináře v Česku. V listopadu 2022 se první z nich konal v Lipníku nad Bečvou, druhý v únoru letošního roku v Přerově. Jejich účastníci – převážně zástupci romské komunity, tedy návštěvníci romských kulturních akcí, pořadatelé či hudebníci – se během nich měli možnost informovat o činnosti Asociace romských hudebních umělců v ČR a realizovaném projektu, mimo jiné také s příklady praxe podpory talentovaných romských hudebníků v ČR a Norsku, seznámit se s ukázkami hudební tvorby členů Asociace nebo se zapojit do diskusí.  

Roman Band – Vrbátky (Foto: ARHUVCR)
Roman Kotlár – Český Těšín (Foto: ARHUVCR)
Roman Kotlár – Český Těšín (Foto: ARHUVCR)

Realizátoři projektu Posílení kapacity Asociace romských hudebních umělců vČR, který probíhal od 1. března 2022 do 30. června 2023, mysleli rovněž od začátku na jeho další pokračování – reálnou blízkou aktivitou v době udržitelnosti je zajistit pro vybrané členy spolku účast na kulturních akcích v Norsku – zejména v Oslu – na kulturních festivalech a kulturních angažmá v soukromých kulturních podnicích.

Další informace o Asociaci romských hudebních umělců v ČR a jejích aktivitách naleznete na www.arhuvcr.eu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon