Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Židovká obec se v Plzni postaví neonacistům

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Představitelé židovské obce v Plzni svolali na 19. ledna, kdy mají městem pochodovat pravicoví extremisté, před Velkou synagogu v ulici Pětatřicátníků pietní shromáždění. Židovská obec je přesvědčena, že pochod radikálů má antisemitský podtext, a chce ho proto překazit. Informoval o tom dnes server iDnes.cz.

Podle Jiřího Daníčka z federace židovských obcí je skutečným cílem pochodu extremistů urážka a výsměch obětem holokaustu i těm, kdo holokaust přežili. Datum pochodu ohlášeného Václavem Burešem jako Protestní pochod za svobodu slova si prý neonacisté vybrali záměrně. Souvisí s prvním transportem plzeňských Židů, který s nimi vyjel 18. ledna 1942 do Terezína a pro místní židovskou komunitu se zhruba 3000 lidmi znamenal téměř absolutní likvidaci. Z 2605 transportovaných přežilo válku 112 osob.

Radikálové ovšem tvrdí, že jde o náhodu. Ve skutečnosti prý chtějí demonstrovat za svobodu slova. Bureš demonstraci údajně svolal jako reakci na listopadový zásah policie, která zabránila neonacistům v pochodu pražským Židovským Městem.

“Formálně oznámený účel shromáždění jistě může skrývat cíle a záměry, které se liší od těch proklamovaných,” řekla serveru předsedkyně plzeňské židovské obce Eva Štixová. Pietní shromáždění svolané obcí má podle ní být výrazem pokojného, ale rozhodného nesouhlasu demokratické veřejnosti se všemi extremistickými, neonacistickými a antisemitskými aktivitami.

Plzeňská židovská obec není příliš početná, měli by ji ale přijet podpořit židé z jiných míst. Například z Prahy je přiveze zvláštní autobus, uvedl iDnes.cz. Extremistů má být podle ohlášky zhruba 150. Bureš navíc vyzývá účastníky demonstrace, aby přišli ozbrojeni.

I když se proti pochodu již zvedl odpor jednotlivců, organizací a hnutí, petice ani jiné protesty obyvatel podle magistrátu nemohou vést ke zrušení akce, případně jejímu zákazu. Zasáhnout bude zřejmě možné ve chvíli, kdy bude zákon porušen.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon