Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Žalobce otevřel případ Čunkova odsunu Romů ze Vsetína

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Okresní státní zástupce Ivo Černík vrátil podle serveru Aktuálně.cz policii případ šéfa realitní kanceláře Imbex Mariána Budinského. Ten je podezřelý, že podvedl jednu z rodin vystěhovaných ze Vsetína.

Dvanáctičlennou rodinu Tulejových vystěhovala vsetínská radnice ještě pod vedením Jiřího Čunka na Prostějovsko do obce Čechy pod Kosířem. Díky deportaci romských rodin putovaly na účet této firmy statitisícové provize z prodeje zchátralých domů, do kterých je město vystěhovalo.
Policie nyní Budínského podezírá, že rodině Tulejových nezaplatil fakturu, na kterou mu dali peníze. Rodině byla kvůli tomu odpojena elektřina a celou zimu zůstala bez přívodu tepla. Policie před nedávnem případ odložila. Okresní státní zastupitelství ho nyní s kritikou vrátilo k došetření.

NEPŘEHLÉDNĚTE


SPECIÁL: Aféra Čunekgate

Státní zástupce Ivo Černík Aktualně.cz řekl, že jeden z důvodů, proč státní zastupitelství vrátilo věc k došetření je, že policisté nevyslechli starostu, přes kterého rodina peníze posílala.
Rodina musí za dům v dezolátním stavu po 20 let splácet 460.000 korun, včetně provize 140.000 Kč realitní kanceláři Budinského. Tulejovi kvůli stavu odmítli dům na sebe přepsat, faktury za elektřinu a plyn tak neplatí přímo, ale přes Budinského. Ten však za elektřinu neplatil, i když peníze od Tulejových dostal. Početná rodina s malým dítětem tak byla více než čtyři měsíce bez elektřiny. Tulejovým nakonec pomohlo vedení obce, které jim provizorně umožnilo odebírat proud z místního kina. Trestní oznámení na neznámého pachatele podala advokátka rodiny Tulejových Tamara Vránová.
Advokátka rodiny Tamara Vránová práci vyšetřovatelů kritizuje. “Odbyli to, ani se nezeptali starosty, zda ty peníze poslal,” řekla serveru. “Spokojili se pouze s tím, že Budinský řekl, že zapomněl zaplatit. Dál to neřešili.”

Pro rodinu je nyní alespoň úspěch, že státní zastupitelství se s názorem jejich advokátky ztotožnilo a nařídili policii případ došetřit.
Dům, v němž nyní žijí, má za stovky tisíc korun opravit město Vsetín. Podle mluvčí vsetínské radnice Evy Stejskalové je oprava podmíněna změnou trvalého bydliště. Tulejovi jsou dosud oficiálně obyvateli Vsetína.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon