Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Za slovní patvar roku 2011 Němci zvolili dönerové vraždy

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Německým jazykovým patvarem roku 2011 jsou dönerové vraždy (Döner-Morde), jak Němci souhrnně označují zabití nejméně devíti živnostníků z řad přistěhovalců skupinou neonacistů. Podle názoru odborné poroty, která německé “paslovo” každoročně vyhlašuje, tento výraz ale zlehčuje tuto vražednou sérii a diskriminuje její oběti.

O vraždách z let 2000 až 2007 se v Německu začalo znovu diskutovat právě loni v souvislosti s odhalením tříčlenné neonacistické buňky z východoněmeckého města Zwickau (Cvikov), která se k zabití osmi tureckých imigrantů a jednoho Řeka přihlásila ve videonahrávkách. Tato skupina má patrně na svědomí i smrt německé policistky, více než desítku přepadení bank a několik bombových útoků.

Přídomek dönerové se těmto vraždám dostal kvůli tomu, že jejich oběťmi byli i provozovatelé tureckých bister s rychlým občerstvením, která jsou v Německu známá hlavně díky pokrmu döner kebab, a vyšetřovatelé je původně spojovali s vyřizováním účtů v turecké komunitě. Podle jury to negativně ovlivnilo vnímání přistěhovalců v Německu.

“V roce 2011 se rasistický podtón tohoto výrazu ukázal v plném rozsahu. Věcně nepřiměřeným, folklórně-stereotypickým nálepkováním vražedné série pravicových teroristů byla vyčleněna celá skupina obyvatel a oběti samy byly ve velké míře diskriminovány tím, že byly na základě svého původu redukovány na bufetáře,” zdůvodnila porota složená s jazykovědců a novinářů svou letošní volbu na webových stránkách projektu.

Vybírala z 923 slov a spojení zaslaných veřejností. Termín dönerové vraždy se mezi nimi objevil 269krát, a byl tak nejčastějším návrhem.

Mezi další patvary roku jury zařadila pojem “Gutmensch” (dobrý člověk), který byl podle ní v loňském roce často používán na internetových fórech k sarkastickému hodnocení kvalit lidí, a výraz “marktkonforme Demokratie” (tržně konformní demokracie), jehož autorkou je kancléřka Angela Merkelová.

Dönerové vraždy jsou podle agentury DPA už 21. německým “paslovem” roku. Loni porota vybrala termín bezalternativní (alternativlos).

Kromě jazykových patvarů Němci každoročně volí i nejcharakterističtější slovo pro daný rok. Pro ten loňský se jím stal výraz strestest neboli zátěžová zkouška.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon