Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Vítězným kandidátem na novou ministerskou funkci je Vojtěch Lavička

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Jak jsme již dnes informovali s nečekanou zprávou předstoupil dnes před novináře premiér Mirek Topolánek. Na návrh jednoho ze svých poradců Emila Ščuky (bývalý romský aktivista a dlouholetý předseda Romské občanské iniciativy) se rozhodl doplnit vládu o jednoho člena. Domnívá se, že tak může zmírnit dlouhotrvající napětí kolem znovujmenování Jiřího Čunka ministrem pro místní rozvoj.

Redaktorům serveru www.romea.cz a měsíčníku Romano voďi se podařilo zjistit, že nejpravděpodobnějším kandidátem na nově vytvořenou ministerskou pozici pro romské menšiny je aktivista a člen známé hudební formace Gipsy.cz.

Prvotní informaci pocházející ze zdrojů poslaneckého klubu Strany zelených potvrdili samotní Romové, kteří se dostali do úzké trojice. Respektovaný Karel Holomek upřednostňuje Vojtěcha Lavičku kvůli jeho mládí a sám k tomu dodává: „Kvůli funkci bych se zřejmě musel přestěhovat do Prahy a zanechat tak práce v mnou založené a dosud vedené nevládní organizaci „Společenství Romů na Moravě. Ta nabídka přišla velmi rychle a já nevím, podařilo-li by se mi sehnat za sebe adekvátní náhradu. Za pádnější argument však považuji to, že již jako poslanec České národní rady v letech 1990-92 jsem jen těžko dělal kompromisy s některými politiky. A čím jsem starší, tím hůře mi to jde. Navíc by asi mělo dostat zelenou mládí, Vojtěch Lavička se mi líbí, umí komunikovat, je schopen kompromisů, je dostatečně známý a koneckonců by možná vyšel i s tím Čunkem,“ uvedl Karel Holomek.

Monika Mihaličková by se pro změnu ještě ráda chvíli věnovala svým synům a z mateřské dovolené se nevracela předčasně: „já jsem již zažila stres z poslancování a nerada bych kvůli němu teď byla protivná na své dva malé kloučky. Koneckonců Lavička není mezi romskými aktivisty žádným nováčkem, je aktivní a zdá se, že se líbí i Jiřímu Čunkovi. Dokonce natolik, že mu na jedné fotografii drží smyčec od houslí. Jen aby mu časem nechtěl diktovat, jak hrát. Věřím ale, že si to můj mladý kolega uhlídá,“ myslí si Monika Mihaličková.

Před chvílí se nám podařilo konečně se dovolat i Lavičkovi. Ten paradoxně, ačkoliv je kolegy i členy vládní koalice preverován, svoji funkci na poslední zpochybňuje:

„Samozřejmě jsem nabídkou byl poctěn, ale ve světle posledních událostí, kdy se do vlády vrací Jiří Čunek a Karel, myslím samozřejmě Schwarzenberga, na to oproti mému očekávání kývl, silně zvažuji, jestli svoji nominaci na ministerský post nestáhnout. Nelíbí se mi navíc postoj „zelených“, kteří při přemlouvání Karla sehráli určitě rozhodující roli. Je to velká škoda, protože si myslím, že ministerská pozice, kterou by zastával Rom, by konečně mohla změnit situaci, také zmenšit počet sociálně vyloučených lokalit, vzájemné napětí mezi Romy a gádži atd. , ale nemůžu přece dělat kompromisy za každou cenu. Ještě očekávám, jak se k celé cause postaví premiér Topolánek. Máme se dnes ještě sejít a pak bude jasno.“

To, zda Lavička nakonec funkci přijme či nikoliv, s napětím očekává nejen koalice a opozice, ale i Národní strana, která Lavičku na svých webových stránkách často zmiňuje jako „cikána“.

Pozn.: Server Romea.cz přeje všem čtenářům veselého Apríla a za drobnou
mystifikaci se všem omlouvá 🙂

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon