Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ve třídě pomáhá dětem romská asistentka

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Jeseník/ Romské děti nemusejí končit ve speciálních školách. Dokazují to výsledky přípravné třídy, kam ze sedmi žáčků chodí šest romských dětí. Pět z nich nastupuje v září do běžné základní školy.


„Bude tady klid. Ukliď po sobě nepořádek. Papír dej do krabice na papír,“ velí ráno Ilona Žalčíková budoucím školáčkům. Romská asistentka má mezi dětmi i rodiči slovo a učitelka si ji nemůže vynachválit. „Kdybych něco řekla já, nevezmou to, ale od Ilonky ano,“ pochvaluje si spolupráci učitelka Alena Rapčanová. Podle ní udělaly děti v přípravce obrovský pokrok. „Je pro ně samozřejmé dodržovat hygienu, uklízet po sobě, chovat se k sobě slušně a pomáhat slabším,“ pro Šumperský a jesenický deník řekla Rapčanová.


Její svěřenci většinou nenavštěvovali školku, což bylo znát. „Pomocí her se učí čísla, motoriku, písmenka. Tvoří ale i slova, malují, sportují,“ vyjmenovala učitelka část z denního plánu.
Děti mají naprosto jasno v tom, kdo je přísnější. Většinu hlasů získává paní asistentka, která důsledně vyžaduje plnění úkolů. Jasno mají i v tom, co je nejvíce baví. „Malovat si s barvičkami a hrát hry,“ prozradil Miroslav Badi.
„Přípravná třída v Jeseníku velice chyběla. Je určená pro děti s odkladem, ze sociálně znevýhodněného prostředí a pro ty žáčky, kteří mají rok do zahájení školní docházky a bez přípravky by tempu ve škole zřejmě nestačili,“ přiblížil úlohu přípravky ředitel Základní školy Jeseník Zdeněk Bílek.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon