Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Praze se sešlo více než 500 nacionalistů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad se dnes shromáždilo podle odhadu policie kolem 600 pravicových extremistů. Po ohlášeném pochodu přilehlými ulicemi demonstraci sami rozpustili. Akce se obešla bez incidentů. Shromáždění oficiálně svolala jako oslavu Svátku práce nacionálně orientovaná Dělnická strana. K účasti na akci vyzvalo své stoupence i hnutí Národní odpor, které bývá označováno za neonacistické.

Pochod doprovázelo několik desítek policistů a policejní vozy, které zastavovaly dopravu. Na náměstí na demonstraci dohlíželi kromě policistů i zástupci magistrátu, kteří mohli akci rozpustit. Podle jednoho z nich k tomu ale nebyl důvod. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan ČTK řekl, že policisté předvedli na služebnu jednoho muže kvůli neonacistickým symbolům na oblečení.

Po ukončení akce přijali policisté také oznámení o napadení mladíka v Sokolovské ulici. “Údajně měl být napaden účastníky shromáždění z náměstí Jiřího z Poděbrad, policistům se ale útočníky nepodařilo zadržet a pátrají po nich,” uvedl pražský policejní mluvčí Ladislav Bernášek. Mladík měl podle policie lehké zranění, které mu na místě ošetřila záchranná služba.

Účastníci odpoledne prošli ohlášenou trasou, která vedla z náměstí Jiřího z Poděbrad ulicemi Přemyslovská, Jičínská, Táboritská, Ondříčkova a Milešovská zpět na náměstí.

Demonstranti při pochodu křičeli hesla “USA, Izrael, táhněte do pekel!” nebo “Radikálně, sociálně, nacionálně”. Nesli transparenty s nápisy “Evropo povstaň!” či “Multi-kulti? Ne s námi!”. Část účastníků na sobě měla kukly, někteří nesli černé prapory, jiní papírové štíty se znakem Dělnické strany.

Na shromáždění před začátkem pochodu vystoupilo několik řečníků, mezi nimi i předseda Dělnické strany Tomáš Vandas. Za největší nebezpečí pro ČR ve svém projevu označil současný liberální režim a kritizoval vládní reformy, které nazval okrádáním pracujících lidí. Ohradil se také proti složení současné vlády, zejména pak proti ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi a ministryni pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové. O té prohlásil, že “přišla bůhví odkud” a podporuje “homosexuály a úchyláky”.

Na závěr projevu vyzval Vandas přítomné, aby Dělnickou stranu podpořili v podzimních krajských volbách. Novinářům řekl, že věří v úspěch strany, která se podle něj jednou dostane i do parlamentu.

Kromě Vandase vystoupili představitelé dalších pravicových hnutí z Česka, ale i ze zahraničí. Byli mezi nimi řečníci ze Slovenské pospolitosti, Svobodných nacionalistů z Německa, Svobodného odporu ze Slovenska, čeští Autonomní nacionalisté a Svobodný odpor. Někteří z řečníků kromě kapitalismu a liberalismu kritizovali také sionismus, který podle nich ovlivňuje vládnoucí režim v ČR a Německu. “Jejich jméno se nesmí vyslovit,” řekl při té příležitosti zástupce Autonomních nacionalistů.

Před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad dnes dopoledne demonstrovali Mladí sociální demokraté, kteří u schodů do kostela položili hromadu hraček. Sešli se na akci s názvem Více hraček pro deprivované nacionalisty. Podle pozvánky k akci tak chtěli vzkázat pravicovým extremistům, že podle nich bude lepší, když si nacionalisté “budou hrát s něčím méně ošklivým, než jsou baseballové hole”. Hračky, které byly rozmístěny na schodech do kostela, nacionalisté před začátkem své akce odstranili.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon