Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Německu se demonstrovalo proti neonacismu

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Asi 1500 lidí se v pátek shromáždilo ve východoněmeckém městě Zwickau, aby protestovali proti bujení neonacismu a podpořili toleranci a demokracii. Reagovali tak na skutečnost, že právě ve Zwickau působila nepoznána v letech 2000 až 2007 neonacistická skupinka, která zavraždila po celém Německu nejméně deset lidí. Napsaly to tiskové agentury.

S nástupem tmy zapalovali účastníci tiché demonstrace v centru města svíčky na památku obětí skupiny – německé policistky a devíti přistěhovalců, z toho osmi Turků. Tříčlenné jádro skupiny, z nichž dva pachatelé jsou mrtví, vraždilo pistolí české výroby ČZ 83. Uvedla ČTK.

Postupně se však zjistilo, že skupina měla více pomocníků, než se původně zdálo. Pachatelé byli napojeni na neonacistickou teroristickou skupinu, která si říká Národněsocialistické podzemí (NSU).

Působení skupiny ze Zwickau odsoudil německý parlament, kancléřka Angela Merkelová i prezident Christian Wulff. Odhalení skupiny mimo jiné znovu rozvířilo debatu o možném zákazu NPD a dalších opatřeních proti neonacismu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon