Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

V Británii se budou dražit chirurgické nástroje velitele Terezína

08. února 2012
Čtení na 1 minutu

Britská aukční síň Villa Hall Auctions bude dražit sadu chirurgických nástrojů, která patřila veliteli terezínského ghetta za druhé světové války Antonu Burgerovi. Aukční síň uvedla, že dřevěné pouzdro s nástroji dala do prodeje vdova po židovském muži, jehož rodiče přežili holokaust.

Hodnota artefaktu, který se bude dražit v sobotu, je odhadován na 4000 liber (120.000 korun). Pouzdro se jménem Antona Burgera obsahuje skalpely, pilky a další nástroje s jeho monogramem.

Esesák Burger pocházející z Rakouska byl šéfem tábora v Terezíně mezi červencem 1943 a únorem 1944. V té době Terezín navštívila delegace Mezinárodního červeného kříže. Burger zakryl zvěrstva, která se v Terezíně odehrávala, a tábor využil jako propagandistický nástroj. Sám přitom proslul sadistickým zacházením, sestavoval transportní listiny, usmrcoval vězně a do Osvětimi poslal 10.067 Židů.

Burger neměl žádné lékařské vzdělání. Po válce byl odsouzen k smrti, ale podařilo se mu uprchnout a zemřel v roce 1991 v Německu ve věku 80 let pod cizím jménem. Jeho pravá totožnost byla odhalena až v roce 1994.

Zástupkyně aukční síně v Bude na jihozápadě Anglie Grace Clokeová uvedla, že o původu pouzdra s nástroji se mnoho neví – zda ho jejich dosavadní majitel získal v Terezíně nebo na černém trhu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon