Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Útočník, který v pondělí vraždil před židovskou školou v Toulouse se zřejmě sám natáčel

20. března 2012
Čtení na 2 minuty

Útočník, který v pondělí zastřelil před židovskou školou v Toulouse tři děti a jednoho dospělého, měl na krku zavěšenou malou kameru, kterou si čin zřejmě nahrával. Policie to zjistila ze záběrů kamer umístěných před školou. Policisté po střelci pátrají, podle zdrojů listu Le Figaro ale už vyloučili z okruhu podezřelých trojici vojáků, kteří byli v roce 2008 propuštěni z armády kvůli sympatiím s neonacisty.

Francouzský ministr vnitra Claude Guéant v rozhlasové stanici Europe 1 uvedl, že útočníka se zatím nepodařilo identifikovat. "Zatím nevíme, kdo to byl. V současnosti na tom pracujeme," uvedl.

Nové zjištění, že si pachatel svůj čin zřejmě nahrával, podle Guéanta může pomoci při vytváření profilu střelce. "Ukazuje to vraha jako někoho velmi chladnokrevného, velmi odhodlaného, precizně konajícího a velmi krutého," řekl ministr.

Guéant podotkl, že útočník si mohl záběry ze střelby pořídit pro sebe, ale možná se je chystá zveřejnit na internetu. Zatím však podle ministra policie video z útoku neobjevila.

Do Toulouse dorazilo 25 příslušníků elitní policejní jednotky RAID, kteří mají pomoci s pátráním. Guéant už v pondělí oznámil, že v oblasti byly mobilizovány všechny bezpečnostní složky a že se zvýšil počet policistů rozmístěných na nádražích, letištích a dalších veřejných prostranstvích.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí vyhlásil kvůli střelbě šarlatový, tedy nejvyšší stupeň protiteroristické pohotovosti. Je to vůbec poprvé, co byl ve Francie takový poplach vyhlášen. Opatření mimo jiné znamená, že se v ulicích mohou pohybovat smíšené hlídky vojáků a policistů a úřady mohou pozastavit provoz škol či hromadné dopravy.

Střelec zabil před školou v Toulouse tři děti ve věku tří, šesti a deseti let a jednoho učitele. Pachatel přitom použil stejnou zbraň a stejný skútr jako při útocích v posledních osmi dnech na francouzské výsadkáře v nedalekém Montaubanu a rovněž v Toulose, při nichž byli zabiti tři vojáci.

List Le Point dnes označil za možné podezřelé tři vojáky propuštěné z armády kvůli sympatiím k neonacismu. Trojice sloužila ve stejné jednotce jako vojáci zabití v Toulouse a v Montaubanu.

Le Figaro ale s odvoláním na policejní zdroje tvrdí, že propuštění vojáci jsou mimo podezření. "Dva z nich byli vyslechnuti tuto noc a vyšetřovatelé je vyřadili z okruhu podezřelých," řekl listu pod podmínkou anonymity policejní zdroj. Třetího vojáka prý vyšetřovatelé kvůli vraždám v Toulouse a v Montaubanu vyslýchali už minulý týden a ani jeho už nepodezírají.

Francouzské školy dnes v 11:00 SEČ minutou ticha uctily památku čtyř obětí. K pietnímu aktu se připojil i prezident Nicolas Sarkozy, který minutu ticha držel ve škole Françoise Couperina v centru Paříže nedaleko památníků obětem holokaustu, uvedla agentura AFP.

"Všichni školáci, my všichni jsme zasaženi tím, co se stalo," řekl Sarkozy před zahájením pietního aktu. "Tyto děti byly stejné jako vy, jsou to nevinné oběti."

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon