Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Trochu jiný způsob bytí?

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Hradecké kino Centrál hostí výstavu autentických snímků z romské komunity.
S putovním festivalem dokumentů Jeden svět, který tento týden hostí královéhradecké artové kino Centrál, zcela souzní výstava ve foyer biografu.
Tu připravilo občanské sdružení Salinger. Kolekcí velkoplošných fotografií Martina Horkého. Šestadvacet snímků zachycuje tváře lidí, kteří žijí svým vlastním způsobem, jenž může být pro „ostatní“ nepřijatelný.

Centrum Amaro Phurd totiž sdružuje romskou komunitu, slouží jí jako poradna a poskytuje sociální služby a pomáhá nezaměstnaným. Podle Mladé fronty Dnes, Hradecký fotograf pronikl do autentického prostředí, třeba okolo nechvalně proslulé „pevnosti Apačů“. „Před dvěma měsíci mě oslovilo sdružení Salinger, abych se pokusil o soubor dokumentárních fotografií mapujících život klientů centra Amaro Phurd. Proniknout mezi ně není vůbec lehké, ze začátku jsme v rodinách proseděli hodiny, ale nedovolili mi fotografovat. Nejdůležitější je, aby si na vás zvykli a získali k vám důvěru, teprve pak vám dovolí stisknout spoušť,“ uvedl Martin Horký pro Mladou frontu Dnes.

Když začal fotografovat, v romských rodinách se to okamžitě rozkřiklo. „Šlo to hlavně přes děti, které jsou pro ně nade všechno, vždyť veškeré sociální dávky jsou schopni utratit právě za děti. Přes ně jsme se dostali k dospělým. Mnohde už jsme byli vítáni: „My o vás víme, pojďte dál, slýchali jsme okamžitě u dveří,“ pokračuje fotograf. Dnes už dostává pozvání do rodin. „Dokonce jsem byl pozván na narozeniny. Doufám, že takhle budu moci fotit i nadále a zachytím jejich zvyky, které se pomalu vytrácejí a za chvíli nebudou. Společnost po Romech chce, aby se přizpůsobili. Oni nechtějí, takže to může skončit tak, že všechno půjde do háje. A to by byla velká škoda,“ podotýká Horký.

Ten se snažil, aby každý snímek byl příběhem, aby zobrazoval vztah k něčemu či k někomu. „Výstava má ukázat, že Romové mají odlišný přístup k životu než my, kteří občas míváme pocit, že oni jsou níž,“ píše Mladá fronta. „My že jsme vyvinutější civilizace, oni jsou něco jako my, ale na nižším stupni. Fotografiemi chceme upozornit, že to není pravda, jen že mají úplně jiné pojetí života. Chápou ho jinak, ale snímky ukazují, že podstata člověka je stejná. Vidíte je v situacích, které dobře známe i my, vždyť i pro nás je důležitá rodina a dítě, chodíme do práce a bolí nás hlava, když oslavujeme. Nelze tedy Romy vnímat jako nižší článek naší společnosti, která stále slepě věří v jedinou ‘správnou’ formu,“ říká pracovnice sdružení Salinger Gabriela Hepnarová.

Integrace Romů do společnosti je obtížná, aby byla v pořádku, museli by být stejní jako „bílí“, což nemohou. „Jejich způsob života stojí na jiných základech, ty však nejsou horší než ty naše,“ uvádí Hepnarová. Amaro Phurd znamená česky Náš most, což se váže k nadjezdu v Okružní ulici. „Název je symbolický, neboť centrum chce překlenovat a usnadňovat komunikaci romské společnosti s naší,“ uvádí pracovnice.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon