Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Svitavami projde průvod za skina odsouzeného za vraždu Roma

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Do Svitav se dnes odpoledne sjedou zastánci skina Vlastimila Pechance, který byl před čtyřmi lety odsouzen za vraždu svitavského Roma Oty Absolona na 17 let do vězení. Ohlášeným protestním průvodem chtějí podpořit údajně nespravedlivě odsouzeného Pechance. Obdobná demonstrace se ve Svitavách konala již loni a zúčastnilo se jí asi 90 příznivců hnutí skinheads a dalších občanů.

Pochod má začít ve 14:00. Povede od nádraží Českých drah na hlavní svitavské náměstí, kde by měl být přednesen projev. Pak se účastníci pochodu vrátí zpět na nádraží. Loni se akce obešla bez incidentů.

Místní Romové kritizovali svitavskou radnici, že pochod povolila. Radnice se brání tím, že nemá možnost demonstraci zabránit, protože její oznamovatel splnil všechny náležitosti zákona. Svitavy alespoň dohodly spolupráci městských strážníků se státní policií pro zabezpečení veřejného pořádku.

Podle pravomocného rozsudku Pechanec v červnu 2001 na diskotéce ve Svitavách dvakrát bodl nožem do břicha Absolona. Třicetiletý Rom v nemocnici zemřel. Pechance poslal v roce 2003 soud za rasově motivovanou vraždu na 17 let do vězení.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon