Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Švédská vláda uznala perzekuci Romů ve 20. století a chystá studii

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Švédská vláda dnes oznámila, že si objednala vyšetřovací zprávu o perzekuci a špatném zacházení s romskou menšinou ve 20. století.

“Romové se během historie stali terčem nepřijatelného zacházení, jakým je např. násilná sterilizace, a to, že jejich dětem bylo odepřeno vzdělání,” uvedl ministr pro integraci menšin Erik Ullenhag.

Jak podotkl, vypracování studie iniciovalo ministerstvo s cílem posunout se vpřed v romské problematice. Předpokladem ke zlepšení soužití je podle ministra přiznání Švédska, že Romům v minulosti ukřivdili.

Vládou jmenována komise o romské otázce loni vydala doporučení, aby sama vláda zadala vyšetřovací zprávu o perzekuci Romů ve Švédsku ve 20. století.

První Romové přišli do skandinávské země již začátkem 16. století. V současnosti jich v devítimiliónovém Švédsku žije přibližně 50.000.

Ve zprávě by měly být zveřejněny rozhovory a svědectví Romů, jakož i citace z různých švédských zákonů, které porušovaly lidská práva této menšiny. Některé studie se budou zabývat i genocidou Romů během 2. světové války.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon