Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Středočeský kraj dá na sociální programy více než loni

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Středočeský kraj dá letos na sociální programy téměř 26 milionů korun, což je o dva miliony více než loni. Peníze jsou určené na podporu sociálních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením, na protidrogovou prevenci či prevenci kriminality a na podporu rodiny nebo vzdělávání romské menšiny.

Zhruba deset milionů korun ponechává kraj v rezervě humanitárního fondu pro poskytovatele sociálních služeb. Důvodem je nedořešení financování sociálních služeb ze strany státu. Více peněz než loni získají zejména programy protidrogové prevence a programy pro seniory, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro sociální oblast Josef Vacek.

“Návrh na rozdělení peněz z krajského humanitárního fondu schválila krajská rada, rozhodla ale jen o dotacích, které nepřevyšují 200.000 korun a nejsou určeny obcím, ty totiž podléhají souhlasu zastupitelů. Celkem rada odsouhlasila žádosti ve výši 14,9 milionů korun,” upřesnil Vacek. Deset milionů korun kraj rozdělí až po skončení odvolacích řízení, která řeší ministerstvo práce a sociálních věcí. Loni činily dotace ministerstva více než 75 milionů, letos je však kvůli novému zákonu o sociálních službách způsob přidělování peněz jiný.

Některé domovy důchodců v kraji zatím nedostaly vůbec žádné peníze na provoz, a proto zaslaly na ministerstvo odvolání. Největší problémy má v kraji Domov důchodců Úvaly a Domov důchodců v Poděbradech. “Úvalský domov nedostal zatím od ministerstva vůbec žádné peníze a v Poděbradech dostali zatím jen 500.000 korun,” řekl Vacek. Dodal, že u obou domovů je ohrožen jejich další provoz, a proto se kraj bude snažit jejich činnost zachovat, a pokud dostanou málo peněz, finančně je podpořit.

Ředitelka úvalského domova pro seniory Zdenka Jordánová příčinu nezná. “Za náš domov pro seniory posílal žádost i odvolání na ministerstvo krajský úřad, který je zřizovatelem zařízení, nikdo nám ale zatím nevysvětlil, proč jsme nedostali dotace, pouze nám to oznámili,” řekla Jordánová. Podle ní zařízení potřebuje získat dotaci asi tři miliony korun. Rozpočet domova je na letošek odhadován na 12,5 milionu korun. Ředitelka počítá s tím, že si samotné zařízení vydělá více než loni. Z úhrad od klientů by měl domov získat asi o dva miliony korun více, tedy celkově kolem šesti milionů, a další peníze by měl vydělat z úhrad zdravotních pojišťoven.

Nejvíce peněz z Humanitárního fondu letos od kraje dostanou organizátoři programů protidrogové prevence. Radní na ně vyčlenili 11,3 milionu korun, což je o 3,4 miliony korun více než loni. Proti loňsku si polepší i programy pro seniory a osoby se zdravotním postižením, které získají téměř 11 milionů korun, o šest více než v roce 2006. Na prevenci kriminality kraj přispěje podobnou částkou jako loni, a to 1,9 miliony korun, a na integraci a vzdělávání romské menšiny dá 1,1 milionu korun. Nejméně, 650.000 korun, přidělili radní na podporu rodiny.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon