Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Stehlíková: Most má v práci s Romy náskok, dobře spolupracuje

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Severočeský Most má podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové ve srovnání s ostatními lokalitami lepší pozici při řešení výskytu romských ghett či hrozby jejich vzniku. Ve městě již funguje partnerství s úřadem práce, neziskovými organizacemi, podnikatelským sektorem i samotnými Romy, jehož cílem je zmírnit negativní dopady sociálního vyloučení. V ostatních městech agentura tyto vazby teprve bude vytvářet, řekla Stehlíková novinářům při dnešní návštěvě Mostu.
Most je jedním ze 12 míst, kde vznikne pracoviště vládní agentury pro sociální začleňování v romských komunitách. “Do konce dubna chceme předložit zastupitelům závazný dokument s pravidly fungování agentury a návrhem dohody o spolupráci s městem. Pokud jej schválí, měla by agentura v Mostě začít fungovat od začátku května,” uvedla Stehlíková.

NEPŘEHLÉDNĚTE

SPECIÁL: Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách

Pracovníkem agentury v Mostě, jehož úkolem je koordinovat činnost všech institucí a organizací zainteresovaných na řešení romské problematiky, bude Marek Varga. “Kromě usměrňování aktivit bude mým úkolem zejména poradenství zaměřené na projekty pro zlepšení postavení Romů ve společnosti, na něž lze získat nemalé prostředky ze strukturálních fondů EU. Pracovníci agentury jsou podrobně seznámeni s evropskou politikou vůči menšinám, což zvyšuje šanci na úspěch žádostí o dotaci,” řekl ČTK.

Agentura se podle Stehlíkové bude věnovat prioritně mosteckému sídlišti Chanov, kde žije početná romská komunita. “Obrovskou výhodou je, že město připravuje integrovaný plán rozvoje zahrnující právě i chanovské sídliště. Bude to velmi důležitý dokument, jenž umožní využít účelně peníze z evropských fondů,” doplnila.

Integrovaný plán zohlední podle primátora Vlastimila Vozky reálné potřeby Chanova a umožní jeho smysluplný rozvoj. “Projekty jsou zaměřené na sociální oblast, bydlení a bezpečnost. Nesmíme zapomínat ani na vytváření podmínek pro uplatnění Romů na trhu práce, nezaměstnanost je jedním z největších problémů. Lidé spadnou na sociální dno, což má za následek nárůst kriminality, zneužívání a výrobu drog, gamblerství, lichvu či vandalismus,” dodal.

Kromě Chanova označila Stehlíková za velmi problematické i další lokality na Mostecku, například litvínovské sídliště Janov, Obrnice nebo Bečov. “Komise odborníků nakonec vybrala pro sídlo pracoviště agentury Most. Neznamená to ale, že se nechceme problematikou ostatních lokalit zabývat. Naopak. Nabídneme spolupráci všem radnicím. Musíme zabránit možnému vzniku dalších ghett,” řekla.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon