Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

SR znepokojena výroky maďarských extremistů o úpravě hranic

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Slovenské ministerstvo zahraničí je znepokojeno prohlášeními ultrapravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik), jehož zástupce nedávno hovořil o posunutí hranic na jižním Slovensku ve prospěch Maďarska. Bratislava očekává, že maďarské demokratické strany se od Jobbiku důrazně distancují, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Peter Stano. Podle oslovených analytiků ale neexistuje reálná hrozba ozbrojeného konfliktu, spíše jen zhoršení vzájemných diplomatických vztahů.

“Ministerstvo s hlubokým znepokojením zaznamenává, že v posledním období… zaznívají z úst představitelů nacionalisticko-radikálního hnutí Jobbik prohlášení zpochybňující poválečné uspořádání Evropy, nedotknutelnost hranic, územní celistvost sousedních států, včetně členských států EU,” upozornilo v prohlášení ministerstvo.

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem jsou tradičně problematické. Citelně však ochladly před čtyřmi lety, když se členem slovenské vlády stala populistická Slovenská národní strana (SNS) kontroverzního Jány Sloty. Již tak špatné vztahy utrpěly loňským zavedením slovenského zákona na ochranu slovenštiny nebo zákona na podporu vlastenectví, který slovenský prezident Ivan Gašparovič tento měsíc odmítl podepsat.

Slovensko, kde žije početná maďarská menšina, naopak kritizovalo Budapešť za soukromé návštěvy politiků nebo kvůli údajné neochotě zabezpečit dostatečná práva slovenské národní menšiny v Maďarsku.

Někteří maďarští politici před nadcházejícími dubnovými parlamentními volbami hovořili také o úpravě Trianonské smlouvy z roku 1920, která určila hranice Maďarska jakožto nástupce Uherska po rozpadu habsburské monarchie. Rozsáhlá území často obývaná také Maďary tehdy připadla okolním nástupnickým státům monarchie. Naposledy o revizi hovořil advokát Tamás Gaudi-Nagy, který smlouvu na mítinku v Debrecínu zpochybnil. Jeho slova ostře kritizoval Slota, podle kterého maďarská armáda nacvičuje přechod hraničních toků se Slovenskem.

Slota vytáhl takzvanou maďarskou kartu necelé tři měsíce před slovenskými parlamentními volbami, ve kterých by se podle současných průzkumů agentury MVK jeho strana nedostala do parlamentu. Slotovi kritici opakovaně poukazují na to, že předseda SNS se snaží ostrými a útočnými výroky vůči Maďarům získat přízeň voličů.

Maďarskou problematiku se však podle politologů bude snažit využít i slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie), který podobně jako Slota kritizoval politiku bývalého maďarského premiéra Viktora Orbána. Orbánova opoziční strana Fidesz se v současné době těší rekordní popularitě a s jasnou převahou by podle průzkumů měla vyhrát volby.

Analytici ale odmítají připustit, že by Slovensku hrozil z maďarské strany ozbrojený útok. Předseda nevládní organizace Slovenská atlantická komise Rastislav Káčer řekl, že neexistují ani politické, ani technické možnosti pro případný maďarský vojenský úder. Členství obou zemí v Evropské unii a NATO zase považuje analytik Ivo Samson za dostatečnou záruku pro bezpečnost Slovenska.

Pozorovatelé zároveň podotýkají, že protimaďarské slovní výpady se budou s blížícím se termínem parlamentních voleb v červnu přiostřovat, což může vést k zhoršení už tak napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. Politolog László Öllös soudí, že téma se neustále oživuje, když už mělo loni úspěch v době prezidentských voleb. Analytik Juraj Marušiak ze Slovenské akademie věd k tomu dodal, že i radikalizace maďarských politiků nahrává radikálům, k nimž zařadil Slotu.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon