Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Spolkový sněm si připomněl vyvražďování Romů

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Den památky obětí holokaustu si dnes jako každoročně připomněli němečtí poslanci a členové vlády včetně kancléřky Angely Merkelové vzpomínkovou hodinou ve Spolkovém sněmu. Letos se vzpomínková akce dolní komory německého parlamentu zaměřila na vyvražďování Romů. Před politiky při této příležitosti poprvé promluvil i jeden z přeživších obětí genocidy tohoto etnika.

Hrůzné pronásledování Romů nacistickým režimem bylo veřejností dlouho opomíjeno, prohlásil dnes předseda Spolkového sněmu Norbert Lammert. “Dodnes je největší menšina v Evropě zároveň pravděpodobně i tou nejdiskriminovanější menšinou v Evropě,” prohlásil politik z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Také v Německu se podle něj cítí mnoho Romů nadále znevýhodňováno a stigmatizováno. “Oběti jsou pro nás závazkem, abychom si všímali všech forem diskriminace a netolerance a rozhodně vystupovali proti všem druhům nenávisti a vyčleňování,” zdůraznil Lammert.

Jako zástupce Romů dnes při vzpomínkové hodině před německými politiky vystoupil třiasedmdesátiletý Zoni Weisz z Nizozemska. Řekl, že diskriminace a pronásledování příslušníků jeho národa začalo dávno před převzetím moci nacisty a trvá dodnes.

Přestože bylo v Evropě v době nacismu zavražděno na půl milionu Romů, společnost se z tohoto nepředstavitelného utrpení téměř vůbec nepoučila, “jinak by s námi dnes zacházeli odpovědněji”, prohlásil Weisz.

“Jsme Evropané a musíme mít stejná práva jako všichni ostatní,” citovala Weisze agentura DPA. Důvodem k obavám je podle něj to, že v zemích jako Rumunsko a Bulharsko musejí Romové stále vést nedůstojný život. V Maďarsku je tato menšina opět otevřeně pronásledována pravicovými extremisty v černých uniformách. Ve východoevropských zemích podle Weisze existují obchody a restaurace s nápisy jako “Cikánům vstup zakázán”.

Weisz nacismus přežil v úkrytu, ale jeho rodiče, sourozenci a dalších 21 příbuzných se nevrátili z koncentračních táborů.

Den památky obětí holokaustu si svět připomíná v den výročí osvobození vyhlazovacího koncentračního tábora v Osvětimi. Dnes je tomu 66 let. Do Osvětimi dnes přijeli uctít památku obětí holokaustu polský prezident Bronislaw Komorowski a jeho německý protějšek Christian Wulff.

V Praze se vzpomínka konala na půdě Senátu. Premiér Petr Nečas při této příležitosti varoval především před zpochybňováním holokaustu.

Mezi lety 1940 a 1945 jenom v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo rovněž na 50.000 československých občanů, z nichž přežilo asi šest tisíc.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon