Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

SNS: Referendem proti jazykům menšin

31. ledna 2012
Čtení na 1 minutu

Nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) chce referendem prosadit, aby se slovenština stala jedinou úřední řečí na Slovensku. Někteří právníci upozorňují, že takové hlasování by bylo v rozporu s ústavou, která příslušníkům menšin umožňuje na úřadech mluvit rodným jazykem. Na vypsání referenda musí SNS v pětimilionové zemi získat alespoň 350.000 podpisů. Nacionalisté dnes zahájili získávání podpory pro svůj záměr na jihu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina.

Opoziční SNS petiční akcí zareagovala na vládní návrh novely zákona, která má uvolnit pravidla o používání menšinových jazyků. V současnosti mohou menšiny používat svou řeč v úředním styku v obcích, kde tvoří pětinu obyvatel. Tato novela hranice snižuje na 15 procent, což by například umožnilo české menšině v malé jihoslovenské obci Macov mluvit na místním úřadě česky.

Novelu zákona začal projednávat parlament, její definitivní schválení však není jisté. Někteří vládní poslanci totiž mají výhrady k uvolnění podmínek, které by pomohly hlavně rusínské menšině žijící na východě země. Naopak maďarské menšině, čítající zhruba desetinu obyvatel země, snížení kvóty nepřinese výraznější změny.

Někteří právníci snahu SNS zakotvit slovenštinu jako jediný úřední jazyk kritizovali. Upozornili, že ústava zakazuje vyhlásit referendum mimo jiné o základních právech a svobodách. Mezi tato ustanovení se řadí také právo menšin používat svoji řeč v úředním styku. Předák nacionalistů Ján Slota ale kritiku právníků odmítl.

Před samotným vyhlášením lidového hlasování se prezident Ivan Gašparovič může obrátit na ústavní soud, aby rozhodl o ústavnosti otázek referenda. Pokud by se hlasování nakonec uskutečnilo, může ztroskotat na nízké účasti. Ústava totiž pro jeho platnost vyžaduje, aby se ho zúčastnila více než polovina voličů. To se v historii země podařilo jen jednou, a to při hlasování o vstupu Slovenska do Evropské unie. Naposledy na nízké účasti zkrachovalo loňské referendum, které navrhovalo mimo jiné omezení poslanecké imunity.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon