Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovenská Veľká Lomnica chce nalákat turisty na výlety do romské osady

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Návštěvníci slovenských Vysokých Tater si podle portálu korzár.sme.sk možná už v létě budou moci nasednout do mikrobusu a vyrazit na vyhlídkový výlet do jedné z podtatranských romských osad, aby se seznámili se životem místní komunity. S nápadem, který připomíná turistické návštěvy beduínů v africké poušti, přišel starosta obce Veľká Lomnica, podle kterého by tak Romové přispěli k rozvoji turistiky. Jeho plán někteří vítají, ale jiným se nezamlouvá.

“Turistům bychom chtěli dělat okružní jízdy mikrobusem po osadě, aby nahlédli do příbytků Romů a viděli, jak žijí. Je to jistý druh adrenalinu, myslím, že by to mohlo mít něco do sebe a rozšířila by se nabídka služeb,” uvedl Peter Duda, starosta východoslovenské Veľké Lomnice, která je vstupní branou do Vysokých Tater.

Na Slovensku je více než 600 romských osad, mnozí Romové se usadili právě u obcí pod Tatrami. Lidé v osadách žijí ve velmi nevyhovujících podmínkách, často bez vody a kanalizace. Starosta Veľké Lomnice má přesnou představu, jak by se Romové do rozvoje turismu zapojili. “Romy bychom chtěli nasměrovat k tomu, aby začali vyrábět řemeslnické výrobky, za které by si zasloužili nějakou odměnu,” řekl Duda.

K Dudovu plánu se ale spíše skepticky staví šéf Sdružení cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách Petr Chudý. “Také Romové si dokážou dát svůj domov do lidského stavu, ale udržet okolí v pořádku neumějí, protože žijí s řadou nepřizpůsobivých občanů,” uvedl.

Zájezdy do slovenských obcí s romskými obyvateli už před časem organizovaly pro turisty ze západní Evropy polské cestovní kanceláře. “Na slovenské straně to mělo negativní ohlas. Pokládalo se to za znevážení lidí, že se na ně jezdí dívat jako na zvířata na nějaké safari,” dodal Chudý.

Na Slovensku žije podle statistik Úřadu zplnomocněnce vlády pro romské komunity přibližně 380.000 Romů. Asi polovinu z nich tvoří děti a nezletilci do 18 let. Soužití Slováků s Romy na některých místech provází konflikty. V několika městech a obcích dokonce vyrostly zdi, které mají Romy od ostatních obyvatel oddělit.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon