Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Sčítání na Slovensku není anonymní, úřad podpořil obavy

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Sčítání na Slovensku doprovází obavy lidí ze zneužití odevzdaných údajů. Formuláře sice neobsahují jméno, rodné číslo, adresu nebo podpis občanů, ale z přiložených kódů je možné osobu identifikovat. Úřad na ochranu osobních údajů dnes vybídl statistiky, aby od požadavku na uvádění identifikačních kódů na formulářích upustili.
Statistický úřad v předvečer rozhodujícího okamžiku pro vyplnění archů reagoval, že tuto výzvu zveřejněnou prostřednictvím médií pokládá za účelovou a počká si na závazný pokyn.

Aktivisté upozornili, že na sčítací arch nebo při vyplňování dat pomocí internetu musí občané použít kódy, které jim odevzdají sčítací komisaři. Takto je prý možné zjistit citlivé údaje o konkrétních osobách, ačkoliv samotné formuláře jsou anonymní. “Sčítání obyvatel není anonymní. Identifikátor je propojen se jménem osoby a neexistuje záruka, že po skartování se údaje a jména, která už budou v elektronické podobě, od sebe oddělí,” upozornila nevládní organizace Priama akcia.

Odpůrcům stávající podoby sčítání dal za pravdu Úřad na ochranu osobních údajů. “Nalepením číselného identifikátoru obyvatele na sčítací formulář, který osoba vyplnila, se osoba stává přímo určená a osobní údaje nacházející se v sčítacím formuláři lze přiřadit ke konkrétní fyzické osobě,” poznamenal úřad, který tak odmítl dřívější prohlášení statistiků o anonymitě sčítaní lidu.

Navíc upozornil, že legislativa nepřikazuje lidem nalepovat kódy na sčítací archy. Úřad rovněž naznačil, že slovenský zákon o sčítání lidu, který umožňuje získané výsledky využít i na jiné než statistické účely, je v rozporu s evropskou legislativou. Unijní normy jsou přitom nadřazeny vnitrostátním předpisům.

Statistický úřad v reakci uvedl, že z Úřadu na ochranu osobních údajů žádnou výzvu nedostal. Naopak, během schůzky zástupců obou institucí statistici prý dostali čas do úterý příštího týdne na předložení dalších dokumentů. “Svým stanoviskem pro média však Úřad na ochranu osobních údajů uzavřel problematiku dříve a bez toho, aby se s těmito dokumenty seznámil a analyzoval je,” píše se v stanovisku statistiků.

Statistický úřad už dříve prohlásil, že anonymita údajů poskytnutých během sčítání lidu je zaručena. “K spárovaným údajům má přístup jen přesně vymezený okruh zaměstnanců Statistického úřadu a dodavatelé projektu automatizovaného zpracování výsledků sčítání,” tvrdil úřad, podle kterého zneužití osobních údajů nehrozí. Identifikační kódy jsou prý nutné proto, aby se zabránilo duplicitnímu sčítání osob prostřednictvím internetu a papírových formulářů nebo obyvatel, kteří bydlí na různých adresách.

Kritici sčítání z řad aktivistů kvůli nezajištění anonymity formulářů prostřednictvím internetu vybídli Slováky, aby se do sčítání nezapojili, vyplnili jen některé údaje, poskytli nepravdivé informace, nebo si s jinou osobou vyměnili identifikační kód.
Sčítání lidu se letos koná v celé Evropské unii, v Česku již skončilo.

Český statistický úřad v otázce zabezpečení údajů tvrdí, že získané databáze budou anonymizované. Nebudou tak obsahovat žádná jména, rodná čísla, data narození a adresy.

Stejně jako v České republice, tak i na Slovensku se během příprav akce vyskytly problémy. V některých slovenských obcích a městech dostaly archy také osoby, které už zemřely, nebo se odstěhovaly. Samospráva zaznamenala také nedostatek formulářů. Problémy s chybějícími archy se objevily například na národnostně smíšeném území, kde menšiny mohou dotazníky vyplňovat ve své rodné řeči.

Statistický úřad rovněž čelil kritice. Při přípravě sčítání vycházel z neaktuálních údajů o domech a obyvatelích, což zkomplikovalo práci úředníkům v obcích a ve městech. Úřad se bránil tvrzením, že nabídka ministerstva vnitra na poskytnutí novějších dat přišla pozdě.

Současná koalice by problémy při sčítaní lidu mohla podle pozorovatelů využít na zvýšení tlaku na šéfku Statistického úřadu Ľudmilu Benkovičovú, aby z funkce odešla. Do čela slovenské statistiky se Benkovičová dostala za bývalé vlády. Současný kabinet prakticky nemá páky k jejímu odvolání.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon