Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romští vysokoškoláci považují Čunkovy výroky za zpátečnické

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Mladí romští vysokoškoláci považují výroky vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) na adresu Romů za zpátečnické. Nevěří tomu, že by se svými “hanlivými vyjádřeními” mohl oslovit českou společnost. Razantnější kroky proti lidoveckému místopředsedovi vlády ale neplánují. Řekli to dnes ČTK.

Čunkovy výroky, které uveřejnil páteční Blesk, romské studenty pobouřily. Vicepremiér na dotaz čtenáře, zda “se budou dotovat i ostatní lidé jako Romové”, odpověděl: “To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně a potom se vás teprve někteří politici zastanou a řeknou – on je chudák.” V neděli se pak omluvil těm, kterých se prý jeho slova mohla dotknout. Dodal, že jimi mířil na politiky. ODS se od Čunkových výroků v pátek distancovala. Zelení je chtějí řešit na koaliční schůzce.

I když Čunkova slova v nedělním vysílání televize Prima považovalo za rasistická jen osm procent z více než 10.000 diváků, romští studenti nevěří, že by česká společnost byla tak xenofobní. “Není pravda to, co z několika stran zaznívá, že český národ je a priori xenofobní. Myslím si, že je to hloupost. Pan Čunek trošku zbytečně lije olej tam, kde už oheň dávno vyhořel. Jeho výroky jsou hodně, hodně, hodně zpátečnické. Myslím si, že se vracíme o 15 let zpátky – a možná i dál,” řekl dnes ČTK Zdeněk Horváth, student oboru sociální práce a politika na filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Mladí romští aktivisté a studenti nejsou spokojeni s tím, jak politici či veřejnost k Čunkovým výrokům přistupuje. Podle nich se kauza odbývá. Sami ale žádné razantnější akce neplánují. Další vývoj chtějí ale sledovat a případně se rozhodnou, co dál podniknou. “Nám Romům se nevyplácí nic. Když nikam nejdeme a neprotestujeme, je to špatně. Říká se, že se bojíme. Když vyjdeme, tak je to špatně taky. Píše se hned o domobraně. Nevyplácí se nám ani jedna z variant,” říká romský vysokoškolský student David Tišer.

Také podle Horvátha obvykle to, když se Romové sejdou ve větším počtu a snaží se řešit problém razantněji, má opačný účinek. I když se společnost snaží být moderní a multikulturní, použije romský protest a nespokojenost jako nástroj proti menšině, míní aktivista. “Romský národ není nevzdělaný. Máme mezi sebou mnoho odborníků, kteří jsou rozprostřeni po neziskovém sektoru. Radikální řešení by bylo kontraproduktivní. Taková cesta je až krajní prostředek,” dodal Horváth.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon