Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romské osady: Ochutnejte bídu z oken zájezdového autobusu

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

O možnosti rozvířit turistický ruch kolem romských osad na Slovensku se spekuluje už delší dobu. Vytvoření jakési turistické destinace z romské osady má v plánu starosta tatranské obce Veľká Lomnice Petr Duda, který se snaží prosadit své plány v sousední osadě Nový Dvůr, kde na hranici bídy a v naprosto nevyhovujících podmínkách bez kanalizace a čísté vody živoří 1600 lidí. „Mělo by jít o organizování prohlídek romské osady tady ve Velké Lomnici,“ vysvětluje své záměry serveru Českého rozhlasu Rozhlas.cz. „Důvodem je, aby si lidé uvědomili, v jakých podmínkách tu Romové žijí. A na druhé straně by to mohlo motivovat Romy, aby si sami zlepšili své životní podmínky.“

Informace o tom, že do romské osady budou od července organizovaně vyrážet spokojení výletníci z celého Slovenska a zahraničí, vyvolala bouři nesouhlasných názorů napříč slovenskými i českými médii. Kritici poukazují na to, že radnice obce chce místo sociální pomoci vydělávat na neštěstí a utrpení sousedů, které je pro mnohé zřejmě lákavým pokoukáním. Někteří místní a samotní obyvatelé osady Nový Dvůr ovšem v příchodu turistů vidí šanci upozornit na problémy osady a sehnat peníze na jejich řešení.

„Jen ať ta špína vyplave na povrch a turisti o tom řeknou ostatním. Potom se snad vláda konečně probudí a uvolní nějaké peníze,“ uvedla pro týdeník Respekt Lucia Horváthová (30), která v osadě žije a fungovala zde jako terénní sociální pracovnice.

Ve 40.letech docházelo k přesouvání romských osad, které tvořily původně součást obcí, někdy i několik kilometrů za jejich hranice a osady tak zůstaly zcela odříznuté od civilizace. Většina obyvatel romských osad na Slovensku tak žije z před pár lety drasticky zkrácených dávek, dětem se nedostává vzdělání a šance dostat se z osady pryč jsou minimální. Vláda není schopna řešit izolaci Romů ani jejich konflikty s většinovou populací.
Některé obce se nedávno rozhodly řešit problémy se soužitím obou komunit tak, že Romy obehnaly betonovými zdmi.

V kontextu takto neutěšené situace se zrodil plán starosty Petera Dudy. „Spontánně mě to napadlo během zasedání komise pro rozvoj turistického ruchu. Hledali jsme nějaký nový způsob, jak situaci v Novém Dvoře, která pohoršuje návštěvníky naší obce, zlepšit. Vycházel jsem ze zkušeností s etnickými výlety v zahraničí, například v beduínských osadách,“ vysvětluje Respektu Duda.

Lidé v osadách nemají práci a dlouhodobě žijí v apatii a pocitu naprosté beznaděje. Zásadním je proto podle starosty Dudy aktivizační prvek jeho nápadu, kdy by se sami Romové zapojovali do vytváření „programu“ pro dorazivší turisty. Byli by motivováni oživit svá tradiční povolání jako kovářství či košíkářství, velmi populární je romská hudba a tance, což poskytuje prostor pro podnikání.

Turisté by podle představ starosty Dudy Romy nešmírovaly z autobusu, ale vždy by za nimi přicestovali na oficiální, domluvenou návštěvu. Turisté by tak prostřednictvím podobné prohlídky měli šanci nahlédnout do „reálného“ života Romů v osadách na Slovensku.

Podobné “exkurze” fungují již nějaký čas i v některých evropských státech, např. v Bulharsku. V minulosti nabízely zájezdy do romských osad i některé slovenské cestovky, ovšem bez účasti obcí.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon