Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové žádají za odchod z bytů milion

31. ledna 2012
Čtení na 2 minuty

Milion korun a byt žádají od společnosti Immofin Romové z Přerova, jimž hodlá firma zbourat domy a vybudovat na jejich místě polyfunkční objekty. Obyvatelé však chtějí své byty opustit pouze za určitých podmínek. Zástupci společnosti však s ničím podobným nepočítají. Ve zdevastované lokalitě u vlakového nádraží žije v osmi desítkách městských nájemních bytech zhruba 500 obyvatel. Informuje o tom dnes Přerovský deník.

“Máme podmínky, za jakých domy opustíme. Nájemníci, kteří mají dekret na dobu neurčitou, žádají od společnosti Immofin odstupné ve výši jeden milion korun plus byt. Řádní platiči, kteří mají dekret na dobu určitou, požadují odstupné 480.000 korun, ale nebudou si už činit nárok na byt,” řekl deníku mluvčí Etnikum Roma Jiří Girga.

Podmínky mají i obyvatelé, kteří za bydlení neplatí. Ti by podle Girgy měli získat náhradní byt, nikoliv však buňku v ubytovně. “Nejvíce by nám vyhovovala Jižní čtvrť nebo Denisova ulice,” doplnil Girga.

Zástupce společnosti Immofin Bohumil Chodil ale s ničím podobným nepočítá. “Firma žádné odstupné Romům vyplácet nebude. Vstoupili jsme do jednání s městem a máme vytypované tři lokality, kde bychom lidem ze Škodovy ulice nechali vystavět obytné domy. Rozhodně je nechceme ani přemisťovat do paneláků po celém Přerově. Boudou zase bydlet pospolu, jenom někde jinde než dosud,” řekl deníku Chodil.

Romové se nedávno obrátili rovněž na ministryni bez portfeje Džamilu Stehlíkovou. Žádají ji, aby na prodej domů dohlédla. Lidé ČTK již dříve řekli, že mají obavu z horšího bydlení. “Máme pocit, že nás chtějí vystěhovat do ghett. Nelíbí se mi to,” řekl již dříve ČTK Andrej Džuga.

Firma Immofin by měla získat devět objektů i s pozemky za 1,5 milionu korun. Domy hodlá zbourat, vyčistit pozemek a postavit zde obytné polyfunkční domy s komerčními prostory. Vzniknout by zde mělo na 200 nových bytů.

Definitivní stanovisko k otázce přeměny lokality budou přerovští zastupitelé projednávat 16. dubna.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon