Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romové se uniforem nebojí

31. ledna 2012
Čtení na 3 minuty

Strážníci z řad Romů jsou součástí městských policií například v Dubí, Bílině či Teplicích

V uniformách stojí na opačné straně zákona než mnozí z jejich menšiny. Dohlížejí na dodržování veřejného pořádku. Strážníci z řad romské komunity jsou součástí několika městských policií na Teplicku. Slouží v Teplicích, Bílině i Dubí.


Čtyřiačtyřicetiletý Vladimír Bílý je členem dubského strážnického sboru teprve pár měsíců. Práce ho ale velmi baví a chválí si ho i ředitel Tomáš Pykal. Když se v Dubí loni rozšiřovaly řady městské policie, přemýšlela radnice o tom, že by bylo dobré mít i strážníky z řad Romů. Představa byla taková, že strážník – Rom bude mít na svou komunitu dobrý vliv, půjde jim příkladem a přispěje ke snižování kriminality. Ze dvou uchazečů uspěl pouze Vladimír a po proškolení nastoupil hlídkovat do dubské Pozorky, kde sám bydlí. Nastaly však problémy. Situace nebyla pro Vladimíra vůbec lehká. V Pozorce bydlí také velká část jeho rodiny a známí. A představa, že by měl například pokutovat své příbuzné nebo kamarády jasně napovídá, že tohle fungovat nemohlo. Teplickému deníku to potvrdil i ředitel strážníků Tomáš Pykal.

Domluvili se proto na přeložení a od začátku roku slouží v Novosedlicích. A Vladimír je nadmíru spokojený. „Vyučil jsem se a dvacet let jsem dělal číšníka. Nebavily mě pak již hlídací práce pro různé agentury,“ vysvětluje Teplickému deníku. Chtěl zkusit práci strážníka. A vyšlo mu to. A proč není více strážníků z řad Romů? Podle Bílého i Pykala je velmi složité najít správné uchazeče, kteří splňují všechny potřebné podmínky. Těmi jsou především trestní bezúhonnost a minimálně výuční list.
Ajak bere Vladimíra romská komunita v Pozorce? Je pro ně vzorem? „Myslím, že pro některé trochu ano. Zdá se, že mi fandí,“ říká s úsměvem. Občas za ním chodí lidé pro různé základní rady kam si pro co zajít, kde co vyřídit a podobně. On se snaží pomoci.
Vladimírovi se nelíbí, že většinová společnost hází všechny Romy do jednoho pytle, když jsou mezi jejich chováním a přístupem k životu velké rozdíly. On, jako starousedlík registruje v Pozorce rozdíly. A je všeobecně známo, že v Pozorce dělají největší problémy přistěhovalci. Zlepšení situace s romskou komunitou je běh na dlouhou trať.

Strážníci z řad Romů nejsou na Teplicku už v městských policiích neobvyklostí
Pokračování ze strany 1
Vladimír vidí řešení v tom, že Romové (jeho slovy Cikáni, protože výraz Rom příliš neuznává), by potřebovali pracovat. Mají však problémy sehnat práci. Nikdo je nechce příliš zaměstnávat. Chtějí pracovat, ale předsudky a postoj většinové společnosti jsou pro ně demotivující.

I v Bílině se strážník osvědčil

Romský strážník dohlíží na veřejný pořádek také v Bílině. Je zde již zhruba rok a k této práci ho doporučil bílinský romský poradce Štefan Tomáš. „Co vím, tak je ve své funkci úspěšný a chválí si ho. “ říká Tomáš s tím, že strážník může být vzorem pro mnohé z komunity. Tomáš by byl velmi rád, kdyby se ve strážnických uniformách objevilo více Romů. Je však prý problém najít vhodné uchazeče, kteří se navíc dokážou vymanit z komunity a chtějí něco dokázat.
Štefan Tomáš přišel se zajímavou informací, jak umožnit vzdělávání nadaným romským dětem, které by se chtěly stát strážníky nebo policisty. V Holešově u Zlína existuje střední policejní škola, kde jsou velké možnosti pro studium příslušníků národnostních menšin. Tomáš proto v Bílině rozšiřuje tuto informaci mezi rodiny. Tím, že zná velmi dobře prostředí bílinské romské komunity, dokáže v případě opravdového zájmu hodně pomoci. Všeobecně se snaží působit v rodinách a podporovat vzdělávání mladých. To je nejdůležitější a prý je již vidět drobné zlepšování. Je nutné rodinám vysvětlit, že vzdělání jejich dítěte je důležité a nepřipraví je o peníze.


Zajímal nás i názor ředitele bílinských strážníků Marcela Špičky. „Byl to od pana Tomáše dobrý tip,“ okomentoval doporučení Špička. Nemyslí si však, že by strážník – Rom byl vzorem pro ostatní Romy. „Myslím, že ho berou jako každého jiného strážníka. Vjejich očích se navíc stal někým jiným, mimo komunitu. Jinak hlídkuje ve všech částech Bíliny a funguje dobře,“ pro Teplický deník hodnotí ředitel. V tom, že má Bílina strážníka z řad Romů nevidí ředitel nic zvláštního a neobvyklého. Nemyslí si, že by to bylo nějakým výrazným plusem při působení na romskou komunitu. Prostě strážník jako strážník.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajství o Romech
Teď populární icon